De zorgwekkende gevolgen van het octrooieren van humane genen voor de gezondheidszorg en het wetenschappelijk onderzoek in Nederland

Opinie
N.J. Leschot
M.M.A.M. Mannens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1712-5
Abstract

Het verlenen van genoctrooien op de sequentie van het BRCA1-gen, bekend van erfelijke borst- en ovariumkanker, door het Europees Octrooibureau aan het Amerikaanse bedrijf Myriad Genetics in 2001 heeft tot veel reacties geleid. In ons land dreigt hierdoor DNA-diagnostiek naar mutaties in een van de genen voor erfelijke borstkanker niet langer te kunnen worden uitgevoerd door de afdelingen voor klinische genetica. De diagnostiek zou dan alleen mogen worden verricht door genoemde firma.1 Tevens is onduidelijk of het verleende octrooi dermate breed is dat het onderzoek naar de functie van dit gen in ernstige mate zou worden ontmoedigd.

In januari 2002 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenspraak met de ministers van Economische Zaken (EZ) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het Algemeen Overleg Biotechnologie onderzoek toegezegd naar de effecten van octrooien waarbij humane genen een rol spelen op de gezondheidszorg en de innovatie…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Klinische Genetica, Meibergdreef 9-15, 1105 AZ Amsterdam.

Hr.prof.dr.N.J.Leschot, klinisch geneticus; hr.dr.M.M.A.M.Mannens, klinisch moleculair-geneticus.

Contact hr.prof.dr.N.J.Leschot (n.j.leschot@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties