De zorgverzekeraar als leefstijladviseur

Een man met een pak en stethoscoop
Rosie Sikkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5472

Meerdere zorgverzekeraars bieden leefstijlprogramma’s aan. En sommige geven daarbij vergaande adviezen. Gaan ze daarmee niet te veel op de stoel van de arts zitten?

‘Probeer je eetgewoontes te verbeteren,’ zag Manon Vanbellinghen (30) op haar telefoonscherm oppoppen. Ze had net haar data ingevoerd in de app van ASR Vitality, nadat ze een gezondheidscheck had gedaan om korting te verdienen op de premie voor haar aanvullende zorgverzekering. ‘Ik ben jong, slank, sport veel en eet overwegend plantaardig. Die kortingspunten leken voor mij voor het oprapen te liggen,’ zegt Vanbellinghen. Toch kende ASR Vitality haar die korting niet volledig toe en adviseerde de verzekeraar haar om op dieet te gaan.

Bij Vanbellinghen ging het mis bij het laatste onderdeel van de check. Ze scoorde goed op basis van haar leefstijl, bloeddruk en BMI, maar deelnemers die de zogeheten ‘Platinum Vitality Status’ met bijbehorende 20% korting willen behalen, moeten ook een bloedonderzoek laten doen. En Vanbellinghen had volgens ASR Vitality een ongezond hoog totaal cholesterol, op basis van haar hoge HDL-cholesterol. Een trits voedingsadviezen volgde. Opmerkelijk, vindt…

Auteursinformatie

R. Sikkel, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact R. Sikkel (r.sikkel@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Journalistiek
Dit artikel wordt besproken in#21 Erectiepillen van het darkweb
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties