De ziekte van Behçet en de mogelijkheden van moderne tumornecrosisfactor-remmende medicatie

Klinische praktijk
J.A.M. van Laar
A. Jamnitski
G.S. Baarsma
P.L.A. van Daele
P.M. van Hagen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:705-9
Abstract

Dames en Heren,

In de 5e eeuw voor Christus werd door Hippocrates een syndroom met orogenitale ulcera en oogafwijkingen beschreven. De Turkse dermatoloog Hulusi Behçet, naar wie het ziektebeeld werd vernoemd, publiceerde hierover in 1937.1 De ziekte van Behçet is vanouds een aandoening die vooral voorkomt in landen aan de Middellandse Zee en langs de zijderoute naar het Verre Oosten. Door de immigratie vanuit deze gebieden zien wij nu ook in West-Europa steeds meer patiënten met dit ziektebeeld. Geregeld worden patiënten met de ziekte van Behçet doorverwezen naar de polikliniek Klinische Immunologie van het Erasmus MC en naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. Eerder verschenen in dit tijdschrift enkele artikelen over de aandoening bij volwassenen.2 3 In deze les demonstreren wij u twee illustratieve casussen en wij geven een overzicht van ziekteverschijnselen en behandelingen. Daarbij gaan wij in op veelbelovende nieuwe therapeutische mogelijkheden, met de nadruk op tumornecrosisfactor-?(TNF?)-remmende middelen.

Patiënt…

Auteursinformatie

Erasmus MC-Dijkzigt, afd. Inwendige Geneeskunde, sectie Immunologie, afd. Immunologie, Dr.Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

Hr.dr.J.A.M.van Laar, hr.dr.P.L.A.van Daele en hr.dr.P.M.van Hagen, internisten; mw.A.Jamnitski, assistent-geneeskundige.

Het Oogziekenhuis Rotterdam, afd. Oogheelkunde, Rotterdam.

Hr.G.S.Baarsma, oogarts.

Contact hr.dr.J.A.M.van Laar (j.vanlaar@erasmusmc.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties