De toegenomen beschikbaarheid van doe-het-zelftests voor medische metingen

Opinie
M. Deutekom
P.M.M. Bossuyt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:901-4
Abstract

Bij de drogist staat tegenwoordig achter de toonbank, naast de geneesmiddelen, ook een verzameling zelftests. Zonder aanvraag door een arts kunnen wij, naast de al bekende zwangerschapstest, cholesteroltest, cholesterol-plustest (voor de bepaling van LDL en HDL), ook een pfeiffertest en een menopauzetest kopen. Wie geïnteresseerd is in het verklaren van ‘allergieën’ of het moment van de ovulatie kan via de Achmea Health-site, met korting, de desbetreffende tests aanschaffen (www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l4meetinstrumente…http://health.zilverenkruis.nl/data/test_en_advies/meetinstrumenten.php).

Verder kunnen wij vanuit de luie stoel via internet ons helemaal ‘elektronisch’ laten onderzoeken. Op de gezondheidssite van het Kruidvat (www.kruidvatgezondheidsnet.nl) kan men bijvoorbeeld met een vragenlijst de weerstand en de gezondheid testen, kijken of ooglasercorrectie een optie is en nagaan wat het slaapgedrag is. Wie geïnteresseerd is in het meten van zelfvertrouwen en persoonlijkheid of wil kijken of hij of zij kan afvallen, kan ook op deze site terecht.

Het is niet iedereen duidelijk hoe deze zelftests op de markt…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek, J1b-210-1, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Mw.dr.M.Deutekom en hr.prof.dr.P.M.M.Bossuyt, klinisch epidemiologen.

Contact mw.dr.M.Deutekom (m.deutekom@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties