De slaperige patiënt

Klinische praktijk
S.L. Visser
F. Visscher
G.J. Hazenberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:436-41

Een slechte nachtrust, niet uitgerust opstaan en dus slaperigheid overdag zijn veel gehoorde klachten. Epidemiologische studies in niet geselecteerde groepen van volwassen personen laten zien dat 10-30 bij navraag meent dat hun slaap gestoord is.12 Onlangs is in dit tijdschrift in een Klinische Les nog aandacht besteed aan oorzaken van een gestoorde nachtrust, in het bijzonder bij bejaarden.3 Een veel kleiner percentage, tussen 0,3 en 4, klaagt voornamelijk over extreme slaperigheid overdag en in mindere mate over onvoldoende nachtelijke slaap.4

Het is van praktisch belang vast te stellen welke patiënten met extreme slaperigheid in aanmerking komen voor nieuwe diagnostische en therapeutische mogelijkheden. Daarom zal hieraan aandacht gegeven worden, vooral wat betreft drie syndromen: slaapapnoe, myoclonus nocturnus en narcolepsie.

De anamnese

Allereerst zal men overmatige slaperigheid overdag moeten onderscheiden van snel uitgeput raken van klachten over moeheid, algemene malaise en toegenomen slaapbehoefte zoals die kunnen optreden onder…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam,

Afd. Klinische Neurofysiologie: prof.dr.S.L.Visser, neuroloog.

Afd. Neurologie: F.Visscher, assistent-geneeskundige; G.J.Hazenberg, neuroloog.

Contact prof.dr.S.L.Visser

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties