De rol van straling bij diagnose en behandeling van het mammacarcinoom

J.J. Broerse
B.J. Mijnheer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2399-402

De Nederlandse Commissie voor Stralingsdosimetrie (NCS) werd eind 1982 opgericht en kwam voort uit de Dosimetriecommissie van de voormalige Nederlandse Vereniging voor Radiologie. De NCS is een samenwerkingsverband van de betrokken wetenschappelijke verenigingen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

Het 2e lustrum van de NCS werd op 2 april 1993 in Nijmegen gevierd met een wetenschappelijke dag over de rol van straling bij diagnose en behandeling van het mammacarcinoom. Medische, biologische en fysische aspecten hiervan werden belicht, waarbij uiteraard ook aandacht werd besteed aan de borstkankerscreeningsprogramma's die in Nederland zijn geïmplementeerd.

Epidemiologie

Mw.ir.Van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut ging in op epidemiologische aspecten van mammacarcinoom. Borstkanker maakt thans 31 uit van alle maligniteiten bij vrouwen. Op grond van de huidige incidentiecijfers zal in Nederland bij 1 op de 13 vrouwen gedurende het leven mammacarcinoom worden vastgesteld. De incidentie stijgt met de leeftijd. Voor het 30e levensjaar is mammacarcinoom…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Klinische Oncologie, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Nederlands Kanker InstituutAntoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, afd. Radiotherapie, Amsterdam.

Dr.B.J.Mijnheer, fysicus.

Contact Prof.dr.J.J.Broerse, fysicus-radiobioloog

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties