De prevalentie van psychische stoornissen bij mensen met de ziekte van Parkinson

Onderzoek
C. de Rijk
R.V. Bijl
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:27-4
Abstract

Samenvatting

Doel

De prevalentie van cognitieve stoornissen, depressies, angststoornissen en psychotische symptomen bij mensen met de ziekte van Parkinson in de algemene bevolking.

Opzet

Dwarsdoorsnedeonderzoek.

Plaats

Nederland.

Methode

In de periode mei-september 1995 werden 384 personen met de ziekte van Parkinson (een steekproef onder leden van de Parkinson Patiënten Vereniging aangevuld met 24 verpleeghuispatiënten) bevraagd met het ‘Composite international diagnostic interview’ (CIDI) en de ‘General health questionnaire’ (GHQ-12).

Resultaten

De 1-maandsprevalentie van psychische stoornissen was 39,1, waaronder 13,3 cognitieve stoornissen, 5,5 depressieve stoornissen (2,3 depressieve stoornis (‘major depressive disorder’) en 4,7 dysthymie) en 24,5 angststoornissen (4,9 agorafobie en 11,5 sociale fobie). Psychische comorbiditeit omvatte vooral angststoornissen in combinatie met depressie (21) of met cognitieve stoornissen (28). Bij 4 op de 10 personen die ooit een depressie of angststoornis hadden, ontwikkelde deze zich na het begin van de ziekte van Parkinson.

Conclusie

De prevalentie van psychische stoornissen bij mensen met de ziekte van Parkinson was hoger dan cijfers voor de algemene bevolking aangeven; dit gold voor angststoornissen en cognitieve stoornissen, maar niet voor depressies.

Auteursinformatie

Trimbos-instituut, afd. Geestelijke Gezondheid, Postbus 725, 3500 AS Utrecht.

Drs.C.de Rijk, psycholoog; dr.R.V.Bijl, socioloog.

Contact drs.C.de Rijk

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties