Van verpleeghuis naar dementievriendelijk ontwerp

De ontwikkeling van kleinschalig groepswonen voor mensen met dementie

Penny Senior
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:C3612

Het beeld van het vroegere verpleeghuis met lange gangen, meerbedskamers en spruitjeslucht is gelukkig allang niet meer de norm in Nederland. De verpleeghuiszorg voor mensen met dementie is veranderd. Veel ouderenzorgorganisaties bieden inmiddels kleinschalig groepswonen aan. In een groepswoning voeren de bewoners gezamenlijk een huishouden. Activiteiten als wassen, strijken, koken en schoonmaken maken onderdeel uit van het zorgproces.

De opkomst van kleinschalig groepswonen

Deze woonzorgvorm is tussen 2005 en 2010 populair geworden, mede gestimuleerd door een subsidieregeling.1 In 2005 waren er landelijk 4442 plaatsen in kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie op 166 verschillende locaties. Naar schatting is dit aantal toegenomen tot ruim 12.000 plaatsen in 2010 op circa 370 locaties.2 Daarna is de groei niet meer landelijk bijgehouden, maar deze is zeker doorgezet.

De opkomst van het kleinschalig groepswonen betekende de overgang van een medisch model voor verpleeghuiszorg naar een sociaal-wonenmodel.3 De groep is klein, overzichtelijk…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Dementie
Journalistiek

Ook interessant

Reacties