De nier: target voor bloedglucoseverlagende therapie

Edwin Duijzer
Manon Zwakenberg
Hiddo J. Lambers Heerspink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3667
Abstract

Samenvatting

De prevalentie van diabetes mellitus type 2 (DM2) is in Nederland toegenomen van 160.000 patiënten in 1990 naar 740.000 patiënten in 2007.1 Het wordt verwacht dat het aantal patiënten met DM2 in 2025 zelfs gestegen zal zijn tot ongeveer 1,3 miljoen.1 Deze toename is voornamelijk te wijten aan de verouderende samenleving en de Westerse leefstijl met overmatige voeding en verminderde fysieke activiteit.

  • Diabetes mellitus wordt gekenmerkt door een ontregeld glucosemetabolisme en gaat gepaard met een verhoogd risico op micro- en macrovasculaire complicaties.

  • Ondanks het huidige geneesmiddelenarsenaal bereikt een substantieel aantal patiënten de streefwaarden voor bloedglucose, bloeddruk en overige cardiovasculaire risicofactoren niet. Dit pleit voor effectievere behandelstrategieën.

  • De natrium-glucose-cotransporter-2 (SGLT2) in de proximale tubulus van de nier reabsorbeert vrijwel al de gefiltreerde glucose en speelt een belangrijke rol in de glucoseregulatie. Remming van SGLT2 resulteert in stijging van glucose-excretie in de urine en daling van plasmaglucose- en HbA1c-waarden.

  • Daarnaast leidt SGLT2-remming tot verlaging van de bloeddruk en het lichaamsgewicht en lijken er positieve veranderingen in de triglyceridewaarde te zijn.

  • Door deze gunstige effecten kunnen orale SGLT2-remmers van belang zijn in de behandeling van diabetes mellitus type 2.

  • Langetermijnstudies dienen uit te wijzen of zij het cardiovasculaire risico verlagen en of ze veilig gebruikt kunnen worden.

  • Daarnaast zal het mogelijke verband tussen verhoogde glucose-excretie en urogenitale infecties moeten worden onderzocht.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Klinische Farmacologie, Groningen.

E. Duijzer en M. Zwakenberg, medisch studenten; dr. H.J. Lambers Heerspink, farmacoloog.

Contact dr. H.J. Lambers Heerspink (h.j.lambers.heerspink@med.umcg.nl)

Verantwoording

De eerste twee auteurs hebben in gelijke mate bijgedragen aan het manuscript.
Belangenconflict: H.J. Lambers Heerspink is lid van de Abbott Steering Committee. Zijn instituut ontving honoraria voor consultancy van Johnson & Johnson, beurzen van Abbott Research Support en gelden voor lezingen van Abbott. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 7 september 2011

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Diabetes mellitus
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties