Ook in het ziekenhuis

De mantelzorger als verpleegkundige

Handen die samen een hart vormen
Piet-Hein Peeters
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5469

Verwanten krijgen in de zorg voor naasten een steeds grotere rol. In het Amsterdam UMC werken mantelzorgers mee in de dagelijkse zorg. Het UMC in Maastricht liet een bloeiende academie voor mantelzorgers ontstaan. Hoe moeten we deze ontwikkeling waarderen? En hoe groot kan de rol van verwanten worden?

De partner van de patiënt ‘inhuizen’ zolang de patiënt na een chirurgische ingreep in het ziekenhuis verblijft. De mantelzorger laten meedraaien in de dagelijkse zorg. Laten helpen bij de ADL, bij het mobiliseren, en – als de mantelzorger ervoor openstaat – laten help met injecteren, infuus aanbrengen, wondzorg. Dit alles na uitleg natuurlijk, en met begeleiding. Die mantelzorger kan de partner zijn, een kind, maar ook een goede vriend die intensief bij de zorg betrokken is; de patiënt bepaalt wie hij het liefst om zich heen heeft. Dat is hoe dan ook een nog weinig gebruikelijk beeld in de Nederlandse ziekenhuizen. Maar in het Amsterdam UMC is dit sinds 2015 op drie afdelingen de praktijk en onderwerp van onderzoek.

Enkele jaren later, in 2018, ging in het Universitair Medisch Centrum in Maastricht (MUMC) de mantelzorgacademie van start. Waar in Amsterdam het vertrekpunt was dat familie of vrienden er vaak ‘een…

Auteursinformatie

Piet-Hein Peeters werkt als freelance-journalist in opdracht van de NTvG-redactie.

Contact Nieuwsredactie NTvG (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

De resultaten van het onderzoek waar de uitspraken op gebaseerd zijn, zijn bekend bij de onderzoekers, maar nog niet gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op het volgende protocol: JMIR Research Protocols - Activating Relatives to Get Involved in Care After Surgery: Protocol for a Prospective Cohort Study.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties