De maligne kant van chronisch inflammatoir darmlijden

Klinische praktijk
R.L. West
W. van de Vrie
W.R. Schouten
H. van Dekken
E.J. Kuipers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:2521-4
Abstract

Dames en Heren,

Patiënten met chronisch inflammatoire darmziekten, met name colitis ulcerosa, hebben een verhoogd risico op een adenocarcinoom in het colon. Aangezien inflammatoir darmlijden vaak jonge mensen treft, ontstaan de colorectumcarcinomen bij deze patiënten ook vaak op jongere leeftijd. De volgende ziektegeschiedenissen tonen deze maligne kant van inflammatoir darmlijden en illustreren het belang van periodieke controle.

Patiënt A is een jongeman van 20 jaar. Op zijn 10e levensjaar werd een ontsteking van het gehele colon vastgesteld op basis van colitis ulcerosa. Hij werd gedurende 5 jaar behandeld met sulfasalazine en gedurende 1 jaar met prednison. Vervolgens onttrok patiënt zich aan behandeling. Hij meldde zich echter 4 jaar later weer op de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten met een exacerbatie van de ziekte. Bij colonoscopie werd een ernstig ontstekingsbeeld gezien, dat begon bij de anus en doorliep tot 30 cm in het terminale ileum. Dit laatste werd geduid als terugloop(‘back-wash’)-ileïtis bij ernstige colitis…

Auteursinformatie

Erasmus Universitair Medisch Centrum, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: mw.R.L.West, arts-onderzoeker; dr.W.van de Vrie en prof.dr.E.J.Kuipers, maag-, darm- en leverartsen.

Afd. Gastro-intestinale Chirurgie: dr.W.R.Schouten, chirurg.

Afd. Pathologie: dr.H.van Dekken, patholoog.

Contact mw.R.L.West (west@mdl.azr.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties