De juiste keuze van geneesmiddelen bij ouderen

Perspectief
Paul A.F. Jansen
J.R.B.J. (Koos) Brouwers
Eric N. van Roon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9185
Abstract

In de serie Oud, (g)een probleem? publiceren we het komend jaar een groot aantal artikelen over complexe zorg voor ouderen. De serie is deels gebaseerd op uitkomsten van het onderzoeksprogramma Nationaal Programma Ouderen. Jacobijn Gussekloo, hoogleraar huisartsgeneeskunde in het LUMC , en Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie in het Radboudumc, vormen de gastredactie.

Samenvatting

Oudere patiënten gebruiken veel geneesmiddelen, terwijl er nauwelijks gegevens zijn over de werking en veiligheid ervan bij ouderen. Zo blijkt dat van de informatie die de European Medicine Agency eist over geneesmiddeltoepassing bij ouderen, 56% in de bijsluitertekst en slechts 20% in het Farmacotherapeutisch Kompas vermeld is. Het Expertisecentrum PHarmacotherapie bij OudeRen (Ephor) heeft voor een aantal geneesmiddelgroepen alle beschikbare informatie over ouderen uit de (inter)nationale literatuur verzameld en van een voorschrijfadvies voorzien. De informatie wordt, voor snelle toegankelijkheid, beschikbaar gesteld aan gebruikers van het Farmacotherapeutisch Kompas.

Auteursinformatie

Contact dr. P.A.F. Jansen (p.a.f.jansen@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Het werk van Ephor is mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw (projectnummer 113104001) en financiering van het ministerie van VWS. Mevrouw drs. A. van Ojik, ziekenhuisapotheker in opleiding, heeft het rapport over antipsychotica geschreven.

Auteur Belangenverstrengeling
Paul A.F. Jansen ICMJE-formulier
J.R.B.J. (Koos) Brouwers ICMJE-formulier
Eric N. van Roon ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Dementie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties