De bachelor Geneeskunde onderzocht

De invloed van afkomst op studieresultaten*

Onderzoek
Karen M. Stegers-Jager
Frederique N. Brommet
Axel P.N. Themmen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D597
Abstract

Samenvatting

Doel

De prestaties onderzoeken van allochtone subgroepen en eerstegeneratiestudenten in het hoger onderwijs op verschillende typen toetsen tijdens de bachelor Geneeskunde.

Opzet

Prospectief cohortonderzoek.

Methode

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2432 studenten uit de cohorten 2008-2013 die op het Erasmus MC een bachelor Geneeskunde volgden. Uitkomstmaten waren zakken of slagen op 3 typen schriftelijke toetsen en op de klinische vaardigheidstoetsen in jaar 2 en 3. Schriftelijke toetsen waren 3 integratietoetsen en 2 thematentamens die theoretische kennis testten, een schriftelijke taaltoets in jaar 1 en 3 schrijfvaardigheidstoetsen in jaar 1-3. Met logistische regressieanalyse bepaalden we voor 4 allochtone subgroepen (Surinaams/Antilliaans, Turks/Marokkaans/Afrikaans, Aziatisch en westers allochtoon) oddsratio’s ten opzichte van autochtone studenten. We corrigeerden voor leeftijd, geslacht en gemiddeld vwo-eindcijfer, en voor de sociaal-demografische variabelen eerste generatie immigrant, stedelijke achtergrond, eerstegeneratiestudent in het hoger onderwijs, moedertaal en arts als ouder. Vergelijkbare analyses werden uitgevoerd voor eerstegeneratiestudenten.

Resultaten

Niet-westerse allochtone studenten zakten significant vaker voor de integratietoetsen, de taaltoets en de klinische vaardigheidstoetsen. De resultaten op de thematentamens en de schrijfvaardigheidstoetsen waren minder consistent, en dat gold ook voor de bevindingen inzake westerse allochtone studenten. Leeftijd, geslacht, vwo-eindcijfer en sociaal-demografische variabelen verklaarden wel de verschillen op de theoretische toetsen, maar niet die op de taaltoets en de vaardigheidstoetsen. Eerstegeneratiestudenten zakten alleen vaker voor de taaltoets.

Conclusie

Allochtone studenten presteren minder goed dan autochtone studenten, maar de resultaten verschillen per allochtone subgroep en per type toets. Bij het samenstellen van toetsprogramma’s moet gewaakt worden voor onbedoelde effecten van bepaalde typen toetsen voor bepaalde groepen studenten.

Auteursinformatie

*Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in Advances in Health Sciences Education (2016; online 25 maart) met als titel ‘Ethnic and social disparities in different types of examinations in undergraduate pre-clinical training’. Afgedrukt met toestemming.

Erasmus MC, Institute of Medical Education Research, Rotterdam.

Dr. K.M. Stegers-Jager, onderwijskundige; F.N. Brommet, coassistent; prof.dr.ir. A.P.N. Themmen, endocrinoloog.

Contact dr. K.M. Stegers-Jager (k.stegers-jager@erasmusmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Karen M. Stegers-Jager ICMJE-formulier
Frederique N. Brommet ICMJE-formulier
Axel P.N. Themmen ICMJE-formulier
Diversiteit en kwaliteit in de geneeskundestudie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties