De ‘groeiende schedelfractuur’

Klinische praktijk
Hedy Folkersma
Sander Idema
Mirko L.A. Bal
Fonnet E. Bleeker
Nicole I. Wolf
W. Peter Vandertop
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3400
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Een ‘groeiende schedelfractuur’ (GSF) is een zeldzame complicatie van een schedelhersentrauma bij kinderen jonger dan 3 jaar. Kenmerkend is de aanwezigheid van een durascheur waardoor herniatie van het hersenweefsel kan ontstaan, met cysteuze transformatie en cerebrale schade als gevolg.

Casus

Een 5 maanden oud meisje kwam op de SEH na een val van de trap. Bij onderzoek had zij een subgaleaal hematoom links pariëtaal en een rechtszijdige hemiparese. MRI-onderzoek van de hersenen toonde een schedelfractuur en durascheur met een progressieve herniatie van het hersenweefsel, passend bij een GSF. Patiënte werd behandeld door neurochirurgische reconstructie.

Conclusie

Een GSF is een zeldzame complicatie van schedelhersentrauma bij jonge kinderen als gevolg van een durascheur en wijkende fractuurranden. Dit kan cerebrale schade tot gevolg hebben en vroege herkenning is belangrijk. Bij kinderen jonger dan 3 jaar met een al dan niet pulserend subgaleaal hematoom dient een GSF overwogen te worden. De diagnose wordt gesteld met een MRI-scan van de hersenen. De neurochirurgische behandeling bestaat uit het waterdicht sluiten van de durascheur gecombineerd met een schedelreconstructie.

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, Amsterdam.

Neurochirurgisch Centrum Amsterdam: drs. H. Folkersma en prof. dr. W.P. Vandertop, neurochirurgen; drs. S. Idema, aios neurochirurgie; M.L.A. Bal BSc, student geneeskunde.

Afd. Kinderneurologie: dr. F.E. Bleeker, aios neurochirurgie; dr. N.I. Wolf, kinderneuroloog.

Contact drs. H. Folkersma (hedy.folkersma@vumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 13 augustus 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties