De G5: een stugge samenwerking

Journalistiek
Mark Ketelaars
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:C4739

Betrouwbare geneesmiddeleninformatie is van groot belang. Daarom dwong de minister van VWS de Nederlandse partijen op dit gebied tot meer samenwerking. Wat heeft het resultaat, de ‘G5’, ons 5 jaar later opgeleverd? ‘Ik zou er geen hoeraverhaal over schrijven.’

De kans is groot dat de geneesmiddeleninformatie die u als arts raadpleegt, afkomstig is van verschillende onafhankelijke organisaties. Voor efficiënt gebruik is het belangrijk dat die informatie eenvoudig te vinden en compleet is. In 2014 was de informatie volgens toenmalige minister van VWS Edith Schippers te versnipperd. Daarom moesten de 5 aan de overheid verbonden informatievoorzieningen een ‘intensieve’ en ‘nauwe’ samenwerking aangaan.

Zo kwam het dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), het Zorginstituut Nederland (ZIN), het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), het Bijwerkingencentrum Lareb en de Stichting Geneesmiddelenbulletin (Ge-Bu) in 2016 een samenwerkingsovereenkomst tekenden. Ze doopten die de ‘G5’.

Inmiddels nadert de G5 zijn eerste lustrum. Een mooi moment om te kijken of de samenwerking heeft opgeleverd wat ervan verwacht werd. Maar het blijkt ingewikkeld om die vraag te beantwoorden. Zoals Agnes Kant, directeur van Lareb, zegt: ‘Je kunt je altijd afvragen wat je zou doen als je opnieuw…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam: M. Ketelaars

Contact nieuwsredactie@ntvg.nl (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Het ministerie van VWS heeft, ondanks herhaaldelijk navragen en meerdere beloftes, niet gereageerd op ons verzoek een mening te geven over de samenwerking.

G5 kan niet zonder 5G
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties