Resultaten na 1 jaar

De eerste dubbelzijdige handtransplantatie in Nederland

Klinische praktijk
Steven E.R. Hovius
Anne Sophie Kruit
Dietmar J.O. Ulrich
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5592
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Hoewel er wereldwijd al meer dan 130 hand-armtransplantaties zijn verricht, is de eerste transplantatie in Nederland pas recentelijk verricht. Deze dubbelzijdige hand-onderarmtransplantatie werd in 2019 verricht in het Radboudumc. In dit artikel beschrijven wij de voorbereiding, de procedure en de resultaten van deze ingreep na 1 jaar.

Casus

Van de 44-jarige patiënte waren 5 jaar voor de transplantatie beide onderbenen en handen geamputeerd na een ernstige sepsis met weefselnecrose. De patiënte was goed mobiel met onderbeenprothesen. Het verlies van de handfunctie was echter onvoldoende te verbeteren met prothesen en de patiënte was hierdoor continu geïnvalideerd. Daarom werd na een zorgvuldige en uitgebreide voorbereiding overgegaan tot dubbelzijdige handtransplantatie.

Conclusie

De totale procedure duurde 24 uur en verliep succesvol. Zowel esthetisch als functioneel is goed resultaat behaald. De patiënte ervaart de handen als bij haar behorend.

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie, Nijmegen: prof.dr. S.E.R. Hovius, plastisch en reconstructief chirurg (tevens: Xpert Clinics, hand- en polschirurgie, Nederland); drs. A.S. Kruit, aios plastische en reconstructieve chirurgie; prof.dr. D.J.O. Ulrich, plastisch en reconstructief chirurg

Contact A.S. Kruit (annesophie.kruit@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Bij het tot stand brengen of uitvoeren van de procedure waren in het Radboudumc naast de transplantatiecoördinatoren medewerkers betrokken van de volgende afdelingen: Plastische en Reconstructieve Chirurgie, Interne Geneeskunde-Nefrologie, Laboratorium Medische Immunologie, operatiekamers, Revalidatie, Juridische dienst, Medische Psychologie, Medische Ethiek, PR en voorlichting, snijzaal en Raad van Bestuur. Buiten het Radboudumc waren hierbij betrokken: Revalidatiecentrum Rijndam, meewerkende Intensive Care Units in Nederland, de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van VWS.

Auteur Belangenverstrengeling
Steven E.R. Hovius ICMJE-formulier
Anne Sophie Kruit ICMJE-formulier
Dietmar J.O. Ulrich ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties