De dokter buitenspel?

Pieter van Eijsden
Pieter van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:B1527

artikel

We komen er geleidelijk aan achter dat allerlei taken in het ziekenhuis even goed of beter uitgevoerd kunnen worden door paramedici, die dan verpleegkundig specialisten, nurse-practitioners of physician assistants heten. Ook in de huisartspraktijk wordt een deel van het werk overgenomen door de praktijkondersteuner. In dit nummer laten de traumatologen uit Leiden zien dat op de poli zogenoemde spreekuurassistenten, in dit geval vierdejaars studenten geneeskunde, de dokter een hoop werk uit handen kunnen nemen, tot tevredenheid van eigenlijk gewoon iedereen (D2614).

Ook in de preconceptiezorg zijn er vragen over de betrokkenheid van de dokter (D3076). Daar is volgens de auteurs een wereld te winnen en ik ben het met hen eens dat het idee om het allemaal maar bij de autonome burger neer te leggen echt te eenvoudig is. Van oudsher legt de dokter iets uit over foliumzuur, medicatie en voeding... áls de toekomstige ouders zich melden. En hoe dat dan moet is netjes beschreven in de NHG-standaard ‘Preconceptiezorg’. De mensen die zich melden zijn waarschijnlijk niet de mensen die het het meeste nodig hebben, maar hoe bereik je hen? De auteurs doen een aantal suggesties, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat we, hoe je het ook wendt of keert, meestal buitenspel staan bij de conceptie.

Het laatste onderwerp dat ik wil aansnijden is het meest heikele punt. Onze rol bij de dood. Er is een tendens om de dokter meer en meer verantwoordelijk te maken voor een goed levenseinde. Dat stuit veel dokters tegen de borst, volgens de enquête van de KNMG over het wetsvoorstel ‘Waardig Levenseinde’ dat handelt over voltooid leven. Pieter Jan Stallen en Michiel Marlet pleiten voor een drinkbaar euthanaticum, vooral ook omdat dit vorm geeft aan de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt (D3031). In diezelfde enquête vond overigens een meerderheid van de dokters dat zij betrokken moest blijven bij het zelfgekozen levenseinde, maar als er geen infusen meer hoeven te worden aangebracht, zal ook hier onze rol zeker ter discussie komen te staan.

Auteursinformatie

redactie@ntvg.nl

Contact (redactie@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties