De diagnostische waarde van de immunoscintigrafie met het monoklonale antilichaam OV-TL 3 bij patiënten met ovariumcarcinoom

Onderzoek
M.R. Buist
J.C. Roos
J.B. Vermorken
R.P. Golding
C.W. Burger
P. Kenemans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:126-30
Abstract

Samenvatting

Immunoscintigrafie met behulp van monoklonale antilichamen gericht tegen tumor-gerelateerde antigenen en gekoppeld aan radioactieve stoffen is een betrekkelijk nieuwe methode voor het aantonen van tumorlokalisaties.

Wij vergeleken de diagnostische waarde van immunoscintigrafie met die van computertomografie, kernspinresonantietomografie, echodiagnostiek, lichamelijk onderzoek en de CA 125-serum-assay bij patiënten die vermoedelijk een primair of recidiefovariumcarcinoom hadden.

Eén mg van het van muizen afkomstige monoklonale antilichaam OV-TL 3-F(ab')2 werd gemerkt met 4 mCi 111Indium en intraveneus toegediend aan 28 patiënten. Er werden geen bijwerkingen waargenomen. Van de 28 patiënten ondergingen 20 een uitgebreide exploratieve laparotomie 3 tot 8 dagen (mediaan 4 dagen) na toediening van het immunoconjugaat, waardoor de eventuele tumor histologisch kon worden vastgesteld en de correlatie met de immunoscintigrafiegegevens kon worden gelegd.

De sensitiviteit voor het vaststellen van de aan- of afwezigheid van ovariumcarcinoom was ten minste vergelijkbaar met de andere methoden. Met immunoscintigrafie konden echter meer tumorlokalisaties worden aangetoond. Immunoscintigrafie is een waardevolle diagnostische methode voor het aantonen van ovariumcarcinoom.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Verloskunde en Gynaecologie: mw.M.R.Buist; dr.C.W.Burger en prof.dr.P.Kenemans, gynaecologen.

Afd. Nucleaire Geneeskunde: dr.J.C.Roos, nucleair geneeskundige.

Afd. Interne Geneeskunde: dr.J.B.Vermorken, internist.

Afd. Radiodiagnostiek: R.P.Golding, radioloog.

Contact mw.M.R.Buist

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties