De COVID-19-epidemie: indammen en afvlakken

Bestrijdingsmaatregelen tegen piekbelasting in de zorg
Organisatie van zorg
09-03-2020
Jacco Wallinga, Jantien A. Backer, Don Klinkenberg, Albert Jan van Hoek, Susan J.M. Hahné, Wim van der Hoek en Susan van den Hof

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Luc Klaphake
27-03-2020 12:37

Hoe betrouwbaar zijn cijfers?

Het is een vraag aan epidemiologen:

1. Er wordt gesproken over het aantal besmettingen terwijl er in Nederland zeer beperkt getest wordt. Zou je misschien niet moeten varen op het aantal besmette personen bij het aantal uitgevoerde testen?

2. Er wordt gesproken over aantallen doden, terwijl niet-geteste, maar wel verdachte Corona-overledenen niet als Cororna-dode wordt geboekt. Dit blijkt als de huisarts de overlijdensformulieren invult. Lang niet alle patienten worden opgenomen, lang niet iedereen wordt getest. Wanneer zij, die thuis blijven en oud zijn, chronische ziekten hebben en/of klaar zijn met leven, met dit virus in aanraking komen, hebben zij grote kans ziek te worden en aan deze infectie te overlijden. Vallen zij daarmee binnen of buiten de Corona-statistieken?

3. Is er een Nederlands overzicht van overleden Corona-/ niet-Coronapatienten in mannen/vrouwen, leeftijd, comorbiditeit van deze maand beschikbaar?

4. Ik heb bij deze pandemie het beeld van Monty Python in gedachte waarbij een pest-(of was het cholera)-epidemie in London wordt geparodieerd (of gaat het om een "historisch verslag"). Armoede speelde daarbij een belangrijke rol, maar je ziet ook dat mensen snel schakelen naar nieuwe situaties.

5. Welke lessen kunnen we leren voor een volgende pandemie? Tot nu toe betekent het m.i. vooral dat we op het moment dat het zich voordoet alle beschikbare neuzen een kant op moeten zien te krijgen.

Luc Klaphake, huisarts, gezondheidscentrum Gein