De colo-anale anastomose, een geduchte concurrent van de anus praeternaturalis

Onderzoek
P.F. Verhagen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:949-52
Abstract

Samenvatting

Een colostoma na een rectumamputatie betekent voor de patiënt een ingrijpende verandering van het levenspatroon. Een alternatief waarbij anale defecatie kan worden behouden, ook na resectie van zeer laag gelegen rectale processen, zal voor de patiënt aantrekkelijk zijn. De sterfte en morbiditeit van een dergelijke methode dienen dan ten opzichte van bestaande methoden niet verhoogd te zijn en in voorkomende gevallen dienen oncologische principes te worden gehandhaafd.

Een colo-anale anastomose na een rectumextirpatie kan in geselecteerde gevallen dienen als een alternatief voor een colostoma. De techniek is afgeleid van de techniek die toegepast wordt bij het aansluiten van een dunne-darmreservoir op de anus na totale proctocolectomie voor colitis ulcerosa of familiaire polyposis coli. Aan de hand van de literatuurgegevens en zeven eigen patiënten worden de methoden, de complicaties, de functionele resultaten en oncologische consequenties besproken.

De conclusie luidt dat de methode in geselecteerde gevallen zonder verhoging van sterfte of morbiditeit, met goede functionele resultaten en zonder afbreuk te doen aan oncologische principes de patiënt een colostoma kan besparen. Bovendien is met name ook bij zeer laag gelegen processen de methode toepasbaar en in die gevallen technisch eenvoudiger dan een ‘low-anterior’-resectie, zo die al mogelijk zou zijn geweest.

Auteursinformatie

St. Maartensgasthuis, afd. Chirurgie, Tegelseweg 210, 5912 BL Venlo.

Dr.P.F.Verhagen, chirurg.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties