Nederlandse chirurgen vinden wel dat zij patiënten moeten betrekken bij beslissingen over bijvoorbeeld een operatie bij darmkanker, maar doen daar in de praktijk weinig hun best voor. Terwijl juist daar, aldus een groep Leidse chirurgen onder leiding van Heleen Snijders, de ideale gelegenheid ligt voor ‘shared decision making’: de afweging…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1973
'De chirurg weet het nog altijd het best'
Wij zijn blij met de aandacht die ons stuk van het NTVG krijgt. Graag willen wij wel reageren op de opmerking dat de chirurgen hun best niet doen. Deze weergave past niet bij de conclusies die wij hebben getrokken uit de resultaten. Wij zijn ervan overtuigd dat chirurgen, Leidse en andere, hun uiterste best doen. Het is moeilijk om in één consult, dat meestal ook de eerste kennismaking is en gelimiteerd in tijd, zowel een vertrouwensband met patiënt te verkrijgen, ruimte te geven aan emoties, als ook ingewikkelde informatie te geven die doordacht moet worden voor een gezamenlijk beslissing genomen kan worden. Daar komt bij dat de meeste patiënten uit balans zijn door de kort tevoren gestelde diagnose darmkanker. Voorts is in de literatuur weinig cijfermatige onderbouwing aanwezig is om te gebruiken in het proces van gedeelde besluitvorming. [1]
De belangrijkste boodschap verwoord in ons artikel is daarom niet dat de chirurg beter zijn best moet doen, maar wel dat de patiënt en chirurg gebaat zouden zijn bij een anders gestructureerd en voorbereid eerste consult. Hoe dit er uit zou kunnen zien, zijn we momenteel aan het onderzoeken.
Namens alle auteurs,
Drs. H.S. Snijders, arts-assistent Chirurgie, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda.
Referenties
[1] Snijders HS, Wouters MW, van Leersum NJ, Kolfschoten NE, Henneman D, de Vries AC, Tollenaar RA, Bonsing BA. Meta-analysis of the risk for anastomotic leakage, the postoperative mortality caused by leakage in relation to the overall postoperative mortality. Eur J Surg Oncol. 2012 Nov;38(11):1013-9.