De Britse huisartsenopleiding: GP or not GP

V.H.M. van Schaik
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:2581-2

Wat bezielt een Nederlandse arts om in Groot-Brittannië de huisartsenopleiding te gaan volgen, wanneer hij ook is aangenomen voor de Nederlandse opleiding?

Groot-Brittannië, met haar eilandmentaliteit en haar ‘empire-feeling’, (krantenkoppen bij de opening van de kanaaltunnel: ‘The continent not longer isolated’) intrigeerde mij. Dit artikel gaat over mijn ervaringen tijdens mijn huisartsenopleiding in Groot-Brittannië; het is geen handleiding voor een toekomstige baan daar, maar meer een illustratie van een verrijkende ervaring in een boeiend land.

De britse huisartsenopleiding

Reeds voordat in Nederland de discussie over een mogelijke 3-jarige huisartsenopleiding begon, bestond in Groot-Brittannië een vergelijkbare vorm. Een belangrijk verschil is echter dat de 3 jaar daar verdeeld worden over 2 klinische jaren (4 perioden van een half jaar) en 1 huisartsgeneeskundig jaar. Er zijn twee manieren van solliciteren: men solliciteert ofwel op een baan binnen een van tevoren georganiseerd 3-jaarsschema (waarbij dan automatisch aan de kwaliteitsrichtlijnen voldaan wordt), ofwel men…

Auteursinformatie

V.H.M.van Schaik, huisarts, Buys Ballotstraat 12, 3817 JP Amersfoort.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties