De-escalatie in de oncologie

De behandeling van oudere vrouwen met borstkanker

Perspectief
Astrid N. Scholten
Carolien P. Schröder
Sjoerd G. Elias
Gerrit Jan Liefers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5626
Abstract

Samenvatting

De prognose van borstkankerpatiënten is in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Innovaties in beeldvormende technieken en pathologisch onderzoek, geoptimaliseerde chirurgische en radiotherapeutische technieken hebben daaraan bijgedragen. Een groot deel van de verbetering komt door de uitbreiding van het scala aan effectieve systemische middelen en de gestage uitbreiding van de indicatie hiervoor. Verruiming van de richtlijnen met betrekking tot aanvullende behandelingen maakt echter dat de absolute winst steeds kleiner wordt. De balans tussen effectiviteit en bijwerkingen kan hierdoor in het gedrang komen. Dat is een stimulans om te zoeken naar mogelijkheden om bepaalde aanvullende behandelingen achterwege te laten, ter preventie van de potentiële schade van die behandelingen, zonder het individuele risico op terugkeer van ziekte onnodig te vergroten. Een patiëntengroep bij wie dit momenteel onderzocht wordt in Nederland zijn oudere vrouwen met borstkanker.

Auteursinformatie

NKI-AVL, afd. Radiotherapie, Amsterdam: dr. A.N. Scholten, radiotherapeut-oncoloog. UMCG, afd. Medische oncologie, Groningen: dr. C.P. Schröder, internist-oncoloog. UMCU, afd. Epidemiologie, Utrecht: dr. S.G. Elias, epidemioloog. LUMC, afd. Heelkunde, Leiden: dr. G.J. Liefers, chirurg-oncoloog.

Contact A. Scholten (a.scholten@nki.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: de TOP-1-studie worden financieel ondersteund door het KWF. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Het registratieteam van Integraal Kankercentrum Nederland verzamelde de gegevens voor de Nederlandse Kankerregistratie.

Auteur Belangenverstrengeling
Astrid N. Scholten ICMJE-formulier
Carolien P. Schröder ICMJE-formulier
Sjoerd G. Elias ICMJE-formulier
Gerrit Jan Liefers ICMJE-formulier
Partiële borstbestraling
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties