De behandeling van oudere en van jongere postmenopauzale patiënten met mammacarcinoom verschilt, hun overleving niet

Onderzoek
L. Bergman
M.A. Crommelin
H.M. Kluck
J.A. van Dongen
J.W.W. Coebergh
F.E. van Leeuwen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2386-91
Abstract

Samenvatting

De invloed van de leeftijd op de therapiekeuze en de overlevingsduur werd retrospectief onderzocht bij 611 patiënten met borstkanker van 55 jaar en ouder uit het Nederlands Kanker Instituut (NKI; 1991-1986) en bij 2268 patiënten van dezelfde leeftijd uit Zuidoost-Noord-Brabant en Noord-Limburg (Stichting Samenwerkingsorgaan Oncologie Ziekenhuizen (SOOZ), Integraal Kankercentrum Zuid; 1975-1987).

Patiënten van 75 jaar en ouder uit beide regio's kregen minder vaak adjuvante radiotherapie na chirurgische behandeling dan jongere patiënten. In het SOOZ-gebied bestond de behandeling bij oudere patiënten vaker uit een beperkte operatie, eventueel gecombineerd met hormonale therapie; in het NKI vaker uit tamoxifen alleen. De respons op tamoxifen alleen werd apart bestudeerd bij 85 patiënten uit het NKI en de Dr. Daniel den Hoed Kliniek. De respons was gering (37,6), en het recidiefpercentage groot (42). Vrouwen van 75 jaar en ouder uit het SOOZ-gebied leken, vergeleken met vrouwen uit het NKI, minder vaak tumoren in stadium I en II en vaker tumoren in stadium IIIB te hebben dan jongere postmenopauzale vrouwen.

De relatieve 10-jaarsoverleving voor vrouwen van 75 jaar en ouder was significant slechter dan voor jongere vrouwen in het SOOZ-gebied. Per stadium was er echter geen verschil in relatieve overleving tussen de leeftijdsgroepen. In het NKI hadden vrouwen ouder dan 74 jaar daarentegen wel een statistisch significant slechtere borstkankerspecifieke overleving in vergelijking met jongere postmenopauzale patiënten. In beide regio's leek de minder uitgebreide behandeling bij vrouwen van 75 jaar en ouder geen nadelig effect op de overleving gehad te hebben.

Auteursinformatie

Het Nederlands Kanker InstituutAntoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam.

Afd. Epidemiologie: mw.L.Bergman, arts-epidemioloog (thans: Erasmus Universiteit, Centrum voor Klinische Besliskunde, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.); mw.ir.F.E.van Leeuwen, epidemioloog.

Afd. Chirurgie: prof.dr.J.A.van Dongen, chirurg.

Integraal Kankercentrum Zuid-Kankerregistratie, Eindhoven.

M.A.Crommelin, radiotherapeut; dr.H.M.Kluck, chirurg; dr.J.W.W. Coebergh, arts-epidemioloog.

Contact mw.L.Bergman

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties