De behandeling van jonge transseksuelen in Nederland

Klinische praktijk
P.T. Cohen-Kettenis
C.M.G. Dillen
L.J.G. Gooren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:698-4
Abstract

Samenvatting

- Sinds ruim 10 jaar vinden diagnostiek en psychologische behandeling van jonge transseksuelen plaats op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het medische deel van de behandeling gebeurt in het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit in Amsterdam.

- Diagnostiek geschiedt in 2 fasen: de zogenaamde eerste diagnostische fase en de ‘real-life’-test, waarin het vermogen om in de rol van het andere geslacht te leven wordt getest. Genderdysforische jongeren die niet transseksueel zijn, wordt een psychologische of psychiatrische behandeling aangeboden.

- Bij transseksuele adolescenten met de nadrukkelijke wens een geslachtsaanpassing te ondergaan worden hormonen gefaseerd voorgeschreven: eerst hormonen die de puberteitsontwikkeling stoppen (dus nog omkeerbare effecten hebben), dan hormonen die tot blijvende veranderingen leiden. Voor jongeren worden dezelfde operatieve technieken gebruikt als voor volwassenen.

- Hoewel de oorzaak van transseksualiteit vermoedelijk ligt in een geslachtsdifferentiatiestoornis op hersenniveau, lijkt bij behandeling op jonge leeftijd het risico op onterechte behandeling groter dan bij behandeling op volwassen leeftijd; bij behandeling op jonge leeftijd zijn de resultaten van terechte behandeling beter.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, afd. Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Mw.prof.dr.P.T.Cohen-Kettenis en mw.drs.C.M.G.Dillen, klinisch psychologen-psychotherapeuten.

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Inwendige Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr.L.J.G.Gooren, endocrinoloog.

Contact mw.drs.C.M.G.Dillen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties