Darmobstructie door niet-resorbeerbare tabletten en Budd-Chiari-syndroom bij een patiënte met de ziekte van Crohn

Klinische praktijk
B.J.M. Witteman
I.T. Weterman
G. Griffioen
C.B.H.W. Lamers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:766-9
Abstract

Samenvatting

De ziekte van Crohn is een chronisch recidiverende ontsteking die in de gehele tractus digestivus kan voorkomen maar een duidelijke voorkeur heeft voor het terminale deel van het ileum en het colon. Bekende complicaties zijn stenosering, fistelvorming, perforaties, bloedingen en soms malabsorptie door een beperkt darmoppervlak. Aan de hand van één patiënte worden twee zeldzame complicaties van de ziekte van Crohn beschreven.

Een 16-jarige patiënte met anemie en ileus werd verwezen. Deze ileus werd veroorzaakt door een 40-tal ferrosulfaattabletten met een onoplosbare matrix bij een reeds bestaande stenose van het ileum door de ziekte van Crohn. Er werd een ileocoecale resectie verricht. Later ontstond bij haar tijdens een exacerbatie van de ziekte van Crohn een V. hepatica-trombose met een Budd-Chiari-syndroom (bovenbuikpijn, hepatomegalie en ascites).

Het voorschrijven van tabletten met een onoplosbare matrix, bij patiënten met een reeds bestaande stenose in de tractus digestivus, wordt ontraden. Tijdens een exacerbatie van de ziekte van Crohn is er veel vaker sprake van perifere trombose. De V. hepatica-trombose bij onze patiënte is mogelijk het gevolg van hypercoagulabiliteit tijdens de actieve fase van de ziekte van Crohn.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Leiden.

B.J.M.Witteman, internist; mw.dr.I.T.Weterman, G.Griffioen en prof.dr.C.B.H.W.Lamers, gastro-enterologen.

Contact B.J.M.Witteman, Academisch Ziekenhuis St. Radboud, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties