Dabigatran-geïnduceerde oesofagitis

Klinische praktijk
Berbel L.M. Ykema
Michael M.P.J.A. van der Voorn
Abha Bhalla
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3228
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Dabigatran behoort tot de directe orale anticoagulantia die gebruikt worden als alternatief voor de klassieke vitamine K-antagonisten. Dabigatran kan meerdere gastro-intestinale bijwerkingen hebben. In dit artikel beschrijven wij een patiënt met dabigatran-geïnduceerde oesofagitis en geven we een overzicht van de huidige literatuur.

Casus

Een 87-jarige vrouw bezocht de spoedeisende-hulpafdeling met misselijkheid en melena sinds drie weken. Patiënte was bekend met atriumfibrilleren en hypertensie met cardiale dilatatie. Fenprocoumon werd 3 weken voor presentatie omgezet naar dabigatran. Gastroscopie liet langgerekte ulcera zien met exfoliatie in het distale deel van de oesofagus, passend bij een dabigatran-geïnduceerde oesofagitis. Patiënte kreeg intraveneus een protonpompremmer, waarna de symptomen verdwenen. Na 8 weken was de oesofagusmucosa volledig hersteld.

Conclusie

Het is belangrijk om de symptomen en het endoscopische beeld van dabigatran-geïnduceerde oesofagitis te herkennen, aangezien dabigatran steeds vaker wordt voorgeschreven. Om dabigatran-geïnduceerde oesofagitis te voorkomen, is het essentieel de patiënt goed te instrueren over de inname van dit middel.

Auteursinformatie

Hagaziekenhuis, afd. Maag-Darm-Leverziekten, Den Haag: drs. B.L.M. Ykema, anios; drs. M.M.P.J.A. van der Voorn en drs. A. Bhalla, MDL-artsen.

Contact A. Bhalla (a.bhalla@hagaziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Berbel L.M. Ykema ICMJE-formulier
Michael M.P.J.A. van der Voorn ICMJE-formulier
Abha Bhalla ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties