Dabigatran-geïnduceerde oesofagitis

Casuïstiek
28-06-2019
Berbel L.M. Ykema, Michael M.P.J.A. van der Voorn en Abha Bhalla

Samenvatting

Achtergrond

Dabigatran behoort tot de directe orale anticoagulantia die gebruikt worden als alternatief voor de klassieke vitamine K-antagonisten. Dabigatran kan meerdere gastro-intestinale bijwerkingen hebben. In dit artikel beschrijven wij een patiënt met dabigatran-geïnduceerde oesofagitis en geven we een overzicht van de huidige literatuur.

Casus

Een 87-jarige vrouw bezocht de spoedeisende-hulpafdeling met misselijkheid en melena sinds drie weken. Patiënte was bekend met atriumfibrilleren en hypertensie met cardiale dilatatie. Fenprocoumon werd 3 weken voor presentatie omgezet naar dabigatran. Gastroscopie liet langgerekte ulcera zien met exfoliatie in het distale deel van de oesofagus, passend bij een dabigatran-geïnduceerde oesofagitis. Patiënte kreeg intraveneus een protonpompremmer, waarna de symptomen verdwenen. Na 8 weken was de oesofagusmucosa volledig hersteld.

Conclusie

Het is belangrijk om de symptomen en het endoscopische beeld van dabigatran-geïnduceerde oesofagitis te herkennen, aangezien dabigatran steeds vaker wordt voorgeschreven. Om dabigatran-geïnduceerde oesofagitis te voorkomen, is het essentieel de patiënt goed te instrueren over de inname van dit middel.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing