Behouden of afschaffen?

Cum laude in de master geneeskunde

Illustratie van drie mensen in een loopwiel.
Franciska Koens
Annet van Royen-Kerkhof
Hester E.M. Daelmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6627
Abstract

Elders in het NTvG wordt betoogd dat feedback in de vorm van begeleiding effectiever is dan beoordelingen. Het predicaat ‘cum laude’ is echter gebaseerd op beoordelingen met cijfers of niveaus. Streven naar cum laude kan het leren van coassistenten op de werkvloer in de weg staan. Tijd om discussie te voeren over de afschaffing van dit predicaat.

Stel, u bent de ervaren beoordelaar van een eerstejaars coassistent. Het is het tweede coschap dat de coassistent volgt. U hebt de coassistent zelf aan het werk gezien, het portfolio bekeken en vindt dat de coassistent heeft gefunctioneerd op het ontwikkelingsniveau dat gevraagd wordt. Het standaardcijfer voor een volgens de norm functionerende coassistent is een 7, daarom beoordeelt u de coassistent met een 7. Bij het eindbeoordelingsgesprek kan de coassistent de tranen niet bedwingen, want het eerste coschap is gewaardeerd met een 8 en met deze 7 kan de coassistent het predicaat ‘cum laude’ mogelijk niet meer behalen. Wat doet u? Past u het cijfer aan naar een 8 om de kans op cum laude voor deze student te behouden of houdt u voet bij stuk en geeft u toch de 7?

Hoge cijfers en cum laude

Coschappen worden over het algemeen gewaardeerd met relatief hoge cijfers en er lijkt…

Auteursinformatie

Vrije Universiteit, faculteit Geneeskunde, Amsterdam: dr. F. Koens, onderwijskundige; dr. H.E.M. Daelmans, arts. Universiteit Utrecht-UMC Utrecht, faculteit Geneeskunde, Utrecht: dr. A. van Royen-Kerkhof, kinderarts-immunoloog/kinderreumatoloog.

Contact F. Koens (f.koens@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Prof.dr. Roger Rennenberg, opleidingsdirecteur geneeskunde (Faculty of Health, Medicine & Life Sciences, Universiteit Maastricht) en prof.dr. Christa Boer, vice-decaan opleiding geneeskunde (Vrije Universiteit, Amsterdam) gaven commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Franciska Koens ICMJE-formulier
Annet van Royen-Kerkhof ICMJE-formulier
Hester E.M. Daelmans ICMJE-formulier
Feedback in de medische opleiding
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties