Covid-19-geassocieerde hyperinflammatie

Hyperinflammatoire status met perimyocarditis bij een 15-jarig meisje
Klinische les
23-10-2020
Marjolein Blink, Emilie P. Buddingh’, Luc H.P.M. Filippini, Daniëlle M.C. Brinkman, Simone A. Joosten en Richard H. Klein

Dames en Heren,

Eind april publiceerden kinderintensivisten uit het Verenigd Koninkrijk in een brief aan collega-kinderartsen dat er een toename leek te zijn van het aantal kinderen met een Kawasaki-achtig ziektebeeld, en dat er bij een deel van de patiënten aanwijzingen waren voor een recente infectie met SARS-CoV-2.

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Jan van der Meulen
01-11-2020 12:57

vitamine D deficiëntie niet uitgesloten

De auteurs schrijven: “Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een alert, tachypnoïsch meisje (ademfrequentie 24/min) met een verhoogde hartfrequentie (130/min), een bloeddruk van 90/50 mm Hg en koude acra.” Wat ontbreekt, is haar huidtype volgens de indeling van Fitzpatrick, te weten de gevoeligheid van haar huid op ultraviolette straling (1). In geval van huidtype 3 of hoger, had de diagnostiek ook gericht moeten zijn op het aantonen van een vitamine D deficiëntie.

Had het meisje huidtype 1 of 2, dan had men op het moment dat zij de kenmerken van de ziekte van Kawasaki ontwikkelde, naar een vitamine D deficiëntie moeten zoeken (2). Het verband tussen deze aandoening en een vitamine D deficiëntie zou namelijk mogelijk causaal zijn (3).

Gezien bovenstaande, meet a.u.b. de serum 25 OHD spiegel bij COVID-19 patiënten. Mochten de resultaten van de tweede referentie niet reproduceerbaar zijn, dan is dat zeker een publicatie waard. In geval de tweede referentie wordt bevestigd, komt de vraag of vitamine D suppletie bij opname deze en andere complicaties van COVID-19 kan voorkomen.

Referenties:

1. Skin typing: Fitzpatrick grading and others door Gupta V, Sharma VK in Clin Dermatol 2019;37:430-436.

2.Severe vitamin D deficiency in patients with Kawasaki disease: a potential role in the risk to develop heart vascular abnormalities? door Stagi S, Rigante D, Lepri G, Cerinic MM, Falcini F, in Clin Rheumatol 2016;35:1865-72.

3.Anti-inflammatory effect of 1α,25-dihydroxyvitamin D3 in human coronary arterial endothelial cells: Implication for the treatment of Kawasaki disease door Suzuki Y, Ichiyama T, Ohsaki A, Hasegawa S, Shiraishi M, Furukawa S in J Steroid Biochem Mol Biol 2009;113: 134-138.

 

J. van der Meulen, basis-arts, mede namens:

Hosein Aziz; huisarts in opleiding, Annemarie Schop; huisarts in opleiding, Jasper Hartman; huisarts en opleider van de huisartsenpraktijk de Jagerweg Dordrecht.