Correspondentie tussen eerste en tweede lijn over patiënten met kanker*

Hoe kan het beter?
Onderzoek
14-06-2019
Mariken E. Stegmann, Jiska M. Meijer, Janine Nuver, Klaas Havenga, T. Jeroen N. Hiltermann, John H. Maduro en Annette J. Berendsen

Samenvatting

Doel

De correspondentie exploreren tussen zorgverleners in de eerste en tweede lijn over patiënten met long-, borst- of darmkanker.

Opzet

Kwalitatief onderzoek.

Methode

Wij verzamelden de medische dossiers van 50 patiënten met long-, borst- of darmkanker door middel van ‘purposive sampling’, waaruit wij de correspondentie selecteerden. Dit betrof verwijsbrieven van de eerste aan de tweede lijn en brieven van specialisten. Van deze documenten werd de inhoud kwalitatief geanalyseerd. Daarnaast interviewden wij 4 huisartsen, 4 oncologisch specialisten en 1 verpleegkundig specialist.

Resultaten

We analyseerden 50 verwijsbrieven en 369 brieven van specialisten. In verwijsbrieven was de inhoud in te delen in 6 thema’s, waarbij het opviel dat zeer relevante informatie in de voorgeschiedenis vermengd was met minder relevante informatie. In zekere mate gold dit ook voor de medicatielijst en de anamnese. In specialistenbrieven waren 9 thema’s te onderscheiden. Alle specialistenbrieven bevatten informatie over de actuele behandeling, maar er was slechts zelden informatie beschikbaar over de intentie van de behandeling (curatief of palliatief) of over de alternatieve behandelopties. Interviews met zorgverleners bevestigden deze bevindingen.

Conclusie

De onderzoeksresultaten suggereren dat verwijsbrieven en specialistenbrieven niet voldoende zijn gericht op de behoeften van de ontvanger.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing