Coronaire hartziekten bij ouderen; het ERGO-onderzoek

Onderzoek
D.E. Grobbee
J.G. van der Bom
M.L. Bots
M.C. de Bruijne
A. Mosterd
A.W. Hoes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:1978-82
Abstract

Samenvatting

Doel

Prevalentie bepalen van hart- en vaatziekten bij ouderen en het gebruik van cardiovasculaire geneesmiddelen binnen deze groep onderzoeken.

Opzet

Dwarsdoorsnede-onderzoek.

Plaats

De wijk Ommoord te Rotterdam.

Methode

Bij 7983 responderende personen (78) in de leeftijd van 55 jaar en ouder, 3105 mannen en 4878 vrouwen, werd in het kader van het ‘Erasmus Rotterdam gezondheid en ouderen’ (ERGO)-onderzoek aan de hand van een vragenlijst een cardiovasculaire anamnese opgenomen.

Resultaten

Het percentage mannen en vrouwen dat aangaf ooit een myocardinfarct te hebben doorgemaakt, was respectievelijk 12 en 4 en voor beroerte 5 en 4. Bijna 7 van beide geslachten had anamnestisch symptomen passend bij angina pectoris. Een ‘bypass’-operatie (CABG) of een ballondilatatie (PTCA) was uitgevoerd bij respectievelijk 4 en 1 van de mannen en 1 en 0,5 van de vrouwen. Van de deelnemers gebruikte 43 ten minste één geneesmiddel op een cardiovasculaire indicatie. Van hen gebruikte de helft ≥ 2, en eenvierde ≥ 3 middelen. Bij mannen was het meest voorgeschreven geneesmiddel een β-blokker (15), bij vrouwen een diureticum (21).

Conclusie

Hart- en vaatziekten komen frequent voor bij oudere mannen en vrouwen. Een aanzienlijk deel van de ouderen gebruikt in verband hiermee ten minste één geneesmiddel.

Auteursinformatie

Erasmus Universiteit, Instituut Epidemiologie en Biostatistiek, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Contact Prof.dr.D.E.Grobbee, klinisch epidemioloog; mw.J.G.van der Bom; mw.M.L.Bots, arts-epidemioloog; mw.M.C.de Bruijne en A.Mosterd

Verantwoording

Namens de ERGO-onderzoekgroep, verder bestaande uit: mw.ir.J.H.den Breeijen, mw.dr.M.M.B.Breteler, ing.A.M.de Bruijn, H.Burger, dr.J.J.Claus, P.L.A.van Daele, mw.dr.I.Dielemans, mw.dr.C.M.van Duijn, mw.drs.J.M.Geleijnse, prof.dr.A.Hofman, prof.dr.P.T.V.M.de Jong, mw.C.C.W.Klaver, C.E.D.H.de Laet, mw.dr.L.J.Launer, mw.ir.L.I.Mennen, mw.dr.E.Odding, A.Ott, H.Pleumeekers, dr.H.A.P.Pols, R.S.Ramrattan, mw.ir.C.T.M.van Rossum, M.C.de Rijk, dr.R.P.Stolk, dr.J.R.Vingerling, mw.M.C.Visser, mw.dr.J.C.M.Witteman, R.C.W.Wolfs.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties