Corneaperforatie door ‘zoekgeraakte’ contactlenzen

Klinische les
21-10-2019
Thole Floor, Ype P. Henry en Elke Kraal-Biezen

Dames en Heren,

Ongeveer 1 op de 10 mensen in Nederland draagt contactlenzen. Vooral jongeren en mensen van middelbare leeftijd dragen contactlenzen,1 maar ook ouderen dragen ze steeds vaker. Juist bij hen kan het dragen van contactlenzen tot problemen leiden door droge ogen of verkeerd gebruik. Aan de hand van een casus van een 87-jarige vrouw illustreren wij wat de gevolgen kunnen zijn van het langdurig dragen van ‘zoekgeraakte’ contactlenzen.

Patiënte, een 87 jarige, zelfstandig wonende vrouw met de ziekte van Alzheimer en geringe klachten van staar en verziendheid, kwam op onze polikliniek vanwege een corneaperforatie van haar rechter oog, waarvan de oorzaak onbekend was. 2 weken eerder had zij de Spoedeisende Hulp van een ander ziekenhuis bezocht na een val. Na de val had zij last gehad van frontale hoofdpijn. Op de CT-scan van de hersenen was geen intracraniële bloeding gezien; in het radiologieverslag stond echter niets vermeld over eventuele afwijkingen rond de ogen.

Uit de heteroanamnese bleek dat patiënte al ruim 3 jaar met enige regelmaat last had van pijnlijke, rode ogen en hiervoor meermaals de huisarts en de oogarts had bezocht. Vanwege het vermoeden van chronische blefaritis was zij diverse keren behandeld met topicale antibiotica. Ook had zij ooglidhygiëne-advies gekregen. Omdat patiënte inmiddels nauwelijks meer iets zag met het rechter oog, had zij opnieuw de oogarts bezocht, die haar ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing