Continue intraveneuze thuisbehandeling van luchtweginfecties met ceftazidim via een draagbare pomp bij patiënten met cystische fibrose; een multicentrisch onderzoek

Onderzoek
W. Bakker
A.A.T.M.M. Vinks
J.W. Mouton
P. de Jonge
J.G. Verzijl
H.G.M. Heijerman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2486-91
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoek naar de toepasbaarheid van intraveneuze antibiotische thuisbehandeling (IATB) bij patiënten met cystische fibrose (CF) in Nederland.

Opzet

Prospectief, multicentrisch onderzoek.

Methode

Gedurende 1 jaar werd bij 24 CF-patiënten (9 mannen, 15 vrouwen; leeftijd gemiddeld 23,3 jaar (uitersten: 7-52)) IATB toegediend wegens een exacerbatie van een Pseudomonas aeruginosa-luchtweginfectie via een programmeerbare, draagbare pomp voor continue infusie. De patiënten kregen in totaal 45 kuren met ceftazidim 100 mgkg24 h gedurende 3 weken vanuit een medicatiecassette van een pomp. De kuur werd, na instructie gedurende 2-3 dagen in het ziekenhuis, thuis toegediend en begeleid vanuit de polikliniek zonder huisbezoeken. Aan het begin en het einde van de kuur en een maand later werden gegevens verzameld over de klinische toestand en de kwaliteit van leven van de patiënten. Statistische analyse werd verricht met de rangtekentoets volgens Wilcoxon voor gepaarde waarnemingen.

Resultaten

Problemen van betekenis deden zich niet voor. Zowel de patiënten als hun artsen prefereerden IATB boven ziekenhuisbehandeling. Van 37 evalueerbare kuren bij 23 patiënten sloegen er 35 aan. De klinische toestand en de kwaliteit van leven verbeterden statistisch significant. Deze verbetering hield aan tot ten minste 1 maand na afloop van de behandeling. De kosten van IATB lagen 48-63 lager dan dezelfde antibiotische behandeling in het ziekenhuis.

Conclusie

IATB kon in Nederland zonder noemenswaardige problemen toegepast worden. De behandeling was veilig, effectief en kostenbesparend.

Auteursinformatie

Ziekenhuis Leyenburg, afd. Longziekten, Centrum voor Volwassen Cystic Fibrosis Patiënten, Postbus 40551, 2504 LN Den Haag.

Dr.W.Bakker en dr.H.G.M.Heijerman, longartsen.

Apotheek Haagse Ziekenhuizen, Den Haag.

Drs.A.A.T.M.M.Vinks, ziekenhuisapotheker.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Klinische Microbiologie en Antimicrobiële Therapie, Rotterdam.

J.W.Mouton, assistent-geneeskundige.

Glaxo B.V., Medische afdeling, Zeist.

Dr.P.de Jonge, bioloog.

Erasmus Universiteit, Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg, Rotterdam.

Drs.J.G.Verzijl, econoom.

Contact dr.W.Bakker

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties