Computertomografie of myelografie bij lage rugklachten?

Klinische praktijk
F. Dijkstra
R.B. van Leeuwen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:41

Wordt in het antwoord in de rubriek Vraag en antwoord op vraag 9 niet een onderzoek vergeten te vermelden (1992; 2290)? Waarschijnlijk wordt in vraag 9 daar juist naar gevraagd. Er is toch ook een CT-scan zonder contrast (de ‘computerized axial tomography’) mogelijk? Dit onderzoek vindt juist zonder contrast plaats, in een soort ring waarin de patiënt komt te liggen. Is dit niet de aangewezen opsporingsmethode met betrekking tot de diagnostiek bij onder andere hernia nuclei pulposi?

Het antwoord op de vraag ‘computertomografie of myelografie bij lage rugklachten’ stemt niet overeen met de adviezen van andere deskundigen.

Zonder twijfel is kernspinresonantie-tomografie (MRI)-onderzoek, na het vervaardigen van de gewone overzichtsfoto's, het onderzoek van eerste keus. Gezien de beperkte beschikbaarheid van de MRI, is vervolgens primair CT-scan-onderzoek het meest patiëntvriendelijke onderzoek met hoog rendement bij de diagnostiek van het lumbale radiculaire syndroom. Indien het CT-scan-onderzoek geen duidelijkheid verschaft, kan alsnog worden…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties