Als de vos de passie preekt

Commercie en psychoactieve stoffen

Opinie
Cor A.J. de Jong
Wanda de Kanter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A8380

Problematisch gebruik van psychoactieve stoffen komt vaak voor en leidt tot ernstige somatische complicaties. Iedere arts krijgt daar op de een of andere manier mee te maken. De zorg voor patiënten die door of naast hun verslaving een andere aandoening hebben schiet niet zelden tekort. Pogingen om via voorlichting de bevolking er toe te zetten om af te zien van schadelijk gebruik van psychoactieve stoffen falen in belangrijke mate. De overheid doet pogingen door het opvoeden van de jeugd en het geven van leefstijladviezen aan volwassenen, maar dit werkt nauwelijks. Preventieve maatregelen zoals prijsverhoging en zichtbaarheidsvermindering werken wel.

De financiële middelen die worden ingezet voor deze preventie vallen in het niet bij de miljarden die industrieën kunnen inzetten voor het promoten en op de markt brengen van stoffen zoals nicotine, alcohol en opiaten. In het meest positieve geval kan aangenomen worden dat er commerciële belangen en gezondheidsbelangen kleven aan de…

Auteursinformatie

Radboud Universiteit, Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction, Nijmegen.

Prof.dr. C.A.J. de Jong, verslavingsarts en psychotherapeut.

Antoni van Leeuwenhoek, afd. thoraxoncologie Amsterdam.

Drs. W. de Kanter, longarts.

Contact prof.dr. C.A.J. de Jong (nispa.dejong@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Cor A.J. de Jong ICMJE-formulier
Wanda de Kanter ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Roken
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Interessant voor de discussie over de mogelijke schadelijke effecten van de e-sigaret is een artikel in de New England Journal van 4 september jl: The Shattuck Lecture droeg de titel: a molecular base for nicotine as a gateway drug. De auteurs verwachten dat de e-sigaret dezelfde effecten zal hebben als de conventionele sigaret op de acetylering van de FosB promotor en remming van HDAC (histone deacetylase activiteit), zodanig dat verslaving aan cocaine en marijuana gefaciliteerd en onderhouden wordt.

M vd Poel, internist