Chronische diarree; het belang van de anamnese

Klinische praktijk
P. Scholten
M.E. van Leerdam
E.J. Kuipers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:405-8
Abstract

Dames en Heren,

Diarree is een veelvoorkomend probleem in zowel de eerste als de tweede lijn. Hoewel in de meeste gevallen van diarree spontaan herstel optreedt, wordt jaarlijks een groot aantal patiënten met diarree verwezen naar de tweede lijn voor nadere analyse. Daarmee is chronische diarree een veelvoorkomend probleem op het spreekuur van huisarts, maag-darm-lever(MDL)-arts, internist en kinderarts. De differentiaaldiagnose van diarree is uitgebreid. Voor een volledige analyse kan uitgebreide diagnostiek noodzakelijk zijn, hetgeen belastend is voor de patiënt en aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Een goede anamnese is van belang voor een zinvol diagnostisch onderzoek. Echter, een dergelijke anamnese wordt, omdat andere diagnostische mogelijkheden aanwezig zijn, regelmatig achterwege gelaten. Het belang van een goede anamnese met aandacht voor het voedingspatroon wordt geïllustreerd door de volgende vier casussen.

Patiënt A, een 29-jarige vrouw, werd verwezen naar onze polikliniek voor een second opinion in verband met progressie van sinds tien jaar…

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Rotterdam.

Hr.P.Scholten (thans: maag-darm-leverarts, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, afd. Maag-, Darm- en Leverziekten, Postbus 9243, 1006 AE Amsterdam) en mw.dr.M.E.van Leerdam, assistent-geneeskundigen; hr.prof.dr.E.J.Kuipers, maag-darm-leverarts.

Contact hr.P.Scholten (p.scholten@slaz.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties