Cholangiocarcinoom in galwegcysten: vooral bij volwassenen

Onderzoek
J.S. de Vries
D.C. Aronson
H.A. Heij
O.R. Busch
D.J. Gouma
T.M. van Gulik
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:326-32
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van het vóórkomen van cholangiocarcinoom bij kinderen en volwassenen die voor een galwegcyste behandeld waren.

Opzet

Beschrijvend.

Methode

Gegevens werden geanalyseerd van 42 patiënten met galwegcysten die waren behandeld in 1972-1999 in het Academisch Medisch Centrum of het VU Medisch Centrum, beide te Amsterdam. De man-vrouwratio was 1:3. De patiënten werden verdeeld in 3 leeftijdsgroepen: < 2 jaar (n = 10), 2-16 jaar (n = 11) en > 16 jaar (n = 21).

Resultaten

Er waren 33 cysten als extrahepatisch geclassificeerd, 5 als intrahepatisch en 4 als intra- én extrahepatisch. Bij 6 patiënten, allen ouder dan 16 jaar, was cholangiocarcinoom gediagnosticeerd. Van hen waren er 4 eerder behandeld door middel van een chirurgische interne-drainageprocedure (cystenterostomie). Twee patiënten met cholangiocarcinoom ondergingen een resectie. Van de patiënten konden er 4 niet meer curatief worden behandeld op het moment van het stellen van de diagnose. 6 patiënten waren overleden aan het eind van de studieperiode; 5 van hen hadden een carcinoom.

Conclusie

Cholangiocarcinoom in een galwegcyste wordt vooral op volwassen leeftijd gevonden. Gezien de kans op het ontstaan van cholangiocarcinoom is vroege radicale resectie en niet interne drainage of partiële resectie de juiste behandeling voor extrahepatische galwegcysten. Patiënten die in het verleden zijn behandeld met interne drainage (cystenterostomie) dienen alsnog totale resectie van de cyste te ondergaan.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Heelkunde: hr.J.S.de Vries, assistent-in-opleiding; hr.dr.O.R.Busch, hr.prof.dr.D.J.Gouma en hr.prof.dr.T.M.van Gulik, chirurgen.

Afd. Kinderchirurgie: hr.dr.D.C.Aronson en hr.prof.dr.H.A.Heij, kinderchirurgen.

(t.m.vangulik@amc.uva.nl).

Contact hr.prof.dr.T.M.van Gulik (t.m.vangulik@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties