Chlamydia trachomatis-diagnostiek bij de vrouw: de waarde van serologisch onderzoek en van kweek van materiaal uit cervix en urethra

Onderzoek
P.C. van Voorst Vader
A.L. Posma
J.G. Lier
F.P. Schröder
J. Schirm
F.M. Kauer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:328-31
Abstract

Samenvatting

Onderzoek werd verricht naar de waarde van het bij de vrouw bepalen van de IgM-antilichaamspiegel in het serum voor diagnostiek van genitale Chlamydia trachomatis-infectie en naar de waarde van de urethra naast de cervix als plaats van afname van materiaal voor C. trachomatis-diagnostiek door kweek en directe immunofluorescentie (IF).

Bij 205 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar (spreiding 14-56), die in de periode juli 1985-november 1987 de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) van het Academisch Ziekenhuis Groningen bezochten, werd éénmalig serum afgenomen voor onderzoek op IgM- en IgG-anti-C. trachomatis-antilichamen met behulp van FITC-conjugaten en van materiaal uit cervix en urethra voor kweek en directe IF. Bij vrouwen met negatieve kweekuitslag en positieve C. trachomatis-IgM-serologie werd de kweek herhaald. Als gouden standaard werd steeds de kweekuitslag gebruikt.

Bij 74205 (36) vrouwen was er een positieve C. trachomatis-IgM-serologie (≥ 1:32) en bij 190205 (93) een positieve IgG-serologie (≥ 1:40). Bij 67205 (33) vrouwen was de kweek van cervix en (of) urethra positief. De voorspellende waarden van positieve en negatieve uitslagen waren bij de IgM-serologie respectievelijk 41 en 72. Bij 320 vrouwen met negatieve kweek en positieve IgM-serologie bleek een tweede kweek alsnog positief. Bij 176 vrouwen van wie materiaal uit cervix en urethra beschikbaar was, was in de kweek bij 754 (13) en in het directe IF-onderzoek bij 342 (7) alleen het materiaal uit de urethra positief. De prevalentiestijging die werd bereikt doordat niet alleen uit de cervix maar ook uit de urethra materiaal werd afgenomen, was voor de kweek 4 en voor de directe IF 2.

Het éénmalig bepalen van de IgM-antilichaamtiter bleek voor de routinediagnostiek van genitale C. trachomatis-infectie bij de vrouw niet zinvol. De ‘gouden standaard’-kwaliteit van de kweek moet worden gerelativeerd. Door materiaal voor kweek niet alleen uit de cervix maar ook uit de urethra af te nemen, wordt een stijging van het aantal positieve patiëntes gevonden die relevant kan zijn in populaties met een hoge prevalentie van C. trachomatis-infectie. Daarom wordt geadviseerd bij vermoeden van SOA bij vrouwen voor de kweek materiaal uit cervix en urethra af te nemen. Men kan kosten besparen door de twee kweekstokken in één vervoersmedium te plaatsen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Dermatovenereologie: dr.P.C.van Voorst Vader, dermatovenereoloog; A.L.Posma, medisch student; J.G.Lier.

Afd. Gynaecologie: F.M.Kauer, gynaecoloog.

Streeklaboratorium, Groningen.

F.P.Schröder en dr.J.Schirm, virologen.

Contact dr.P.C.van Voorst Vader

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties