Charles McBurney en zijn punt

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1447
Abstract

De naam van Charles Heber McBurney (1845-1913) is onlosmakelijk verbonden met appendicitis. Hij rondde in 1870 zijn studie geneeskunde af aan de Columbia Universiteit in New York. Eerder had hij al de titel ‘master of arts’ behaald aan de Harvard Universiteit te Boston. Zijn medische opleiding voltooide hij als assistent in het Bellevue Ziekenhuis, gevolgd door de destijds voor Amerikaanse artsen traditionele Europese toer langs Parijs, Wenen en Londen. Na zijn terugkeer was hij in verschillende New Yorkse ziekenhuizen werkzaam als chirurg, het meest in het Roosevelt Ziekenhuis. Aan de Columbia Universiteit bleef hij verbonden als assistent-demonstrateur in de anatomie. In 1889 werd hij aldaar benoemd tot hoogleraar in de heelkunde.

Figuur 1

In datzelfde jaar publiceerde McBurney zijn beroemde artikel over appendicitis.1 Deze aandoening was drie jaar eerder voor het eerst beschreven en benoemd door zijn landgenoot Reginald H. Fitts, maar diens naam is nu vergeten. McBurney pleitte voor een…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek, drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: beide auteurs hebben een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.
Aanvaard op 7 december 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties