Cervicale myelopathie als complicatie van manuele therapie bij een patiënt met een nauw cervicaal kanaal

Klinische praktijk
M.S.G. van Zagten
J. Troost
J.G. Heeres
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1617-8
Abstract

Samenvatting

Een 31-jarige man werd naar een fysiotherapeut verwezen wegens pijn in nek, linker schouder en linker bovenarm. Direct in aansluiting op manuele tractie ontstonden neurologische uitvalsverschijnselen. Klinisch en neurologisch onderzoek leidde tot de diagnose ‘cervicale myelopathie’. Patiënt had een vrij nauw cervicaal kanaal. Zes weken na conservatieve behandeling met uitwendige fixatie en corticosteroïden was er een duidelijke verbetering, met als restverschijnselen sensibele stoornissen in beide handen en het rechter been.

Auteursinformatie

Medisch Spectrum Twente, Enschede.

Afd. Neurologie: mw.M.S.G.van Zagten, assistent-geneeskundige; dr.J.Troost, neuroloog.

Afd. Radiodiagnostiek: J.G.Heeres, radiodiagnost.

Contact mw.M.S.G.van Zagten, Academisch Ziekenhuis, afd. Neurologie, Postbus 4800, 6202 AZ Maastricht

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Spijkenisse, september 1993,

Het artikel van M.S.G.van Zagten et al. beschrijft een zeldzame maar belangrijke complicatie van een fysiotherapeutische behandeling van de cervicale wervelkolom (1993;1617-8). Aangezien de laatste jaren steeds vaker fysiotherapeuten op verwijzing van de huisarts manipulaties van de halswervelkolom uitvoeren, zijn contra-indicaties voor deze behandeling van groot belang.

Helaas bevat het artikel een aantal onduidelijkheden. De titel vermeldt ‘manuele therapie’, in het artikel wordt gesproken over ‘manuele tractie’. Het is niet duidelijk wat bedoeld wordt:

– tractie is een gelijkmatige rek in lengterichting;

– mobilisatie is een onder heel lichte tractie uitgevoerde gelijkmatige rotatie op het niveau van 1 facetgewricht, in een stand zodanig dat de andere facetgewrichten niet meebewegen;

– manipulatie geeft in principe dezelfde beweging, maar met een (matige) impuls.

Bij een lege artis uitgevoerde mobilisatie of manipulatie in het cervicale gebied bevindt de halswervelkolom zich in lichte flexie, en zeker niet in extensie, en is de rotatie gering. Desondanks bestaat er een gering risico. Er is een consensusartikel gepubliceerd over contra-indicaties voor manipulatie van de cervicale wervels.1 Benige afwijkingen behoren daarbij. Er behoort een röntgenfoto van de cervicale wervelkolom gemaakt te zijn. Helaas wordt uit het artikel niet duidelijk of de vernauwing van het cervicaal kanaal op foto's bij het normale röntgenonderzoek te herkennen geweest zou zijn.

J.J. Nijman
Literatuur
  1. Dvorak J, Baumgartner H, Burn L, et al. Consensus and recommendations as to the side-effects and complications of manual therapy of the cervical spine. J Manual Medicine 1991; 6: 117-8.

M.S.G.
van Zagten

Maastricht, september 1993,

De precieze aard van de in ons artikel genoemde manuele tractie is ons niet bekend. Het nut van het maken van een röntgenfoto van de cervicale wervelkolom om een eventuele benige kanaalstenose te constateren is gering. Of er zo'n stenose is, kan namelijk niet naar behoren worden beoordeeld op een röntgenfoto. Men zal hiervoor een CT-scan moeten maken of liefst kernspinresonantie-tomografie (MRI) moeten verrichten.

M.S.G. van Zagten
J. Troost
J.G. Heeres