CBD-olie bij kinderen

Klinische les
08-05-2019
Djoeke Wolff en Sijmen A. Reijneveld

Dames en Heren,

Het gebruik van olie met cannabidiol (CBD), ook wel CBD- of hennepolie genoemd, is in opkomst. De olie bevat chemische stoffen die zijn afgeleid van cannabis en is in Nederland vrij verkrijgbaar. Drogisterijen, natuurwinkels en webwinkels maken dan ook uitgebreid reclame voor CBD-olie, terwijl niet geheel duidelijk is wat de werking is en welke bijwerkingen of geneesmiddeleninteracties kunnen optreden. In dit artikel richten wij ons aan de hand van 2 casussen op het gebruik van CBD-olie bij kinderen.

Patiënt A, een 7-jarige jongen, kwam op school met zijn moeder bij de jeugdarts en de sociaal verpleegkundige vanwege gedragsproblemen in de thuissituatie en op school. Hij had ADHD, waarvoor hij onder behandeling was geweest via een lokale ggz-instelling en een proefbehandeling met methylfenidaat had gehad. Desondanks persisteerden zijn drukke gedrag en woedeaanvallen. Sinds kort ging het echter beter; hij was rustiger, handelbaar, presteerde beter op school en had minder woedeaanvallen. Daarnaast sliep hij voor het eerst sinds lange tijd ’s nachts weer door. Bij navraag bij moeder bleek dat ze haar zoon dagelijks druppels CBD-olie gaf, die zij via het internet had gekocht. Informatie over de samenstelling en de dosering van de CBD-olie had moeder niet.

 

Patiënt B, een 5-jarig meisje, had last van heftig eczeem en waarschijnlijk meerdere allergieën, maar dit was niet uitgebreid onderzocht. De eczeem was onvoldoende onder controle, ondanks dat haar moeder de plekken tweemaal per dag insmeerde met ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing