Cardiovasculaire en gastro-intestinale risico's bij selectieve en niet-selectieve NSAID's

B.J.F. van den Bemt
H.B. Benraad
J.J. Rasker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1062-7
Abstract

Samenvatting

- Er is veel discussie geweest over de cardiovasculaire en gastro-intestinale veiligheid van cyclo-oxygenase(COX)-2-selectieve en traditionele NSAID’s. De nationale en internationale richtlijnen zijn hierover niet eenduidig.

- COX-2-selectieve NSAID’s lijken de kans op ernstige maag-darmcomplicaties op korte termijn te verkleinen. Voor de lange termijn is dit niet bewezen.

- In verschillende studies zijn COX-2-selectieve NSAID’s in verband gebracht met het optreden van cardiovasculaire complicaties. Deze samenhang is alleen voor rofecoxib duidelijk aangetoond. Bij celecoxib lijkt alleen gebruik in hoge doses te leiden tot een hoger risico. Langdurig onderzoek met meer patiënten is echter nodig om dit te bevestigen. Er is onvoldoende bewijs dat cardiovasculaire complicaties bij gebruik van traditionele NSAID’s minder vaak voorkomen dan bij gebruik van COX-2-selectieve NSAID’s.

- Voor patiënten met een verhoogde kans op gastro-intestinale complicaties en zonder cardiovasculair risico is er geen voorkeur voor COX-2-selectieve NSAID’s enerzijds of traditionele NSAID’s gecombineerd met een protonpompremmer anderzijds.

- Bij het ontstaan van dyspeptische klachten tijdens het gebruik van een traditionele NSAID lijkt het effectiever om een protonpompremmer aan de traditionele NSAID toe te voegen dan het middel door een COX-2-selectieve NSAID te vervangen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1062-7

Auteursinformatie

Sint Maartenskliniek, afd. Farmacie, Hengstdal 3, 6522 JV Nijmegen.

Hr.B.J.F.van den Bemt en hr.H.B.Benraad, apothekers.

Universiteit Twente, afd. Gedragswetenschappen, Enschede.

Hr.prof.dr.J.J.Rasker, reumatoloog.

(b.vandenbemt@maartenskliniek.nl).

Contact hr.B.J.F.van den Bemt (b.vandenbemt@maartenskliniek.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties