Canada maakt einde aan tekort radio-isotopen

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:49
Download PDF

artikel

Hoewel volgens critici de mogelijke gevolgen in eerste instantie werden overtrokken, heeft het Canadese Lagerhuis op 12 december jl. een noodwet aangenomen zodat een kerncentrale die driekwart van de radio-isotopen levert voor medisch onderzoek wereldwijd, weer kon worden opgestart.

De Canadese reactor Chalk River in de provincie Ontario werd op 18 november tijdens een reguliere onderhoudsbeurt van 5 dagen stilgelegd nadat de controlerende Canadian Nuclear Safety Commission (CNSC) veiligheidsgebreken vaststelde. De sluiting dupeerde tienduizenden patiënten, doordat medische tests door het tekort aan radio-isotopen moesten worden uitgesteld. Er kan van radio-isotopen geen voorraad worden aangelegd omdat het materiaal slechts kortstondig kan worden bewaard.

Chris O’Brien, voorzitter van de Ontario Association of Nuclear Medicine, omschreef het dreigende tekort aan medisch nucleair materiaal als ‘potentieel catastrofaal’ (BBC, 7 december 2007). Deze reactie, die door de media werd overgenomen, was volgens critici overtrokken. Anne Paans, bestuurlid van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, nuanceerde dit standpunt in NRC Handelsblad (7 december 2007) door te stellen dat reactoren er vaker uitliggen. ‘Er wordt wel vaker gezegd dat er grote tekorten dreigen aan isotopen, maar dat valt in de praktijk dan enorm mee.’ Voor Nederland bleven de gevolgen sowieso beperkt; de meeste Nederlandse ziekenhuizen betrekken hun materiaal vooral uit de reactor in Petten.

De Chalk River-reactor zou in principe tot half januari gesloten blijven, maar met de noodwet zijn de bezwaren van het CNSC gepasseerd. Volgens de Canadese premier Stephen Harper bestaat er geen gevaar voor een nucleaire ramp als de centrale weer gaat draaien.

Gerelateerde artikelen

Reacties