Campylobacter komt vaker voor dan gedacht

Esther van Osselen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C749

artikel

Bijna iedereen in Nederland is tegen zijn of haar 20ste verjaardag meerdere malen met Campylobacter in aanraking geweest. Vanaf de geboorte neemt de prevalentie van IgG-antilichamen tegen de bacterie toe met circa 5% per jaar. Dat blijkt uit sero-epidemiologisch onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het RIVM (Epidemiol Infect. 2010; doi:10.1017/S0950268810002359).

Het onderzoek maakt duidelijk dat verreweg de meeste infecties zonder of met milde symptomen verlopen. En dat terwijl Campylobacter jejuni een belangrijke veroorzaker is van gastro-enteritis, die vooral bij kleine kinderen gepaard kan gaan met bloederige diarree. Bovendien kunnen gevreesde complicaties optreden, zoals het guillain-barrésyndroom en reactieve artritis. Kippenvlees is een beruchte besmettingsbron.

Het aantal symptomatische infecties is duidelijk kleiner dan het aantal blootstellingen. Eerder onderzoek naar veroorzakers van gastro-enteritis in de algemene bevolking leverde een jaarlijkse incidentie op van 75.000 gevallen in Nederland: één per 200 persoonsjaren (Am J Epidemiol. 2001;154:666–74).

Voor het recente sero-epidemiologische onderzoek haalden Ang et al. 456 sera uit de PIENTER-serumcollectie, die representatief is voor de Nederlandse bevolking. Voor elke geslacht en iedere leeftijdsgroep, variërend van zuigelingen tot 70-79-jarigen, werd de prevalentie van IgA, IgM en IgG-antistoffen tegen thermofiele Campylobacter-soorten onderzocht met ELISA. Kruisreactiviteit met onschuldiger campylobacters, Helicobacter pylori en Legionella trad niet op.

Waarschijnlijk ligt het aantal besmettingen nog boven de gevonden 5% per jaar. De halfwaardetijd van anti-Campylobacter-IgG ligt volgens de onderzoekers rond de 2 jaar. Het is dus onwaarschijnlijk dat één infectie levenslange bescherming biedt. In de leeftijdsgroepen onder de 25 jaar werd een hogere IgG-titer gevonden bij mensen die in de stad leven dan bij plattelanders. Waarschijnlijk is de infectiedruk in de stad dus hoger.

(Bijdrage: Esther van Osselen.)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Jan
Plas

In jullie artikel zou kippenvlees de voornaamste bron van besmetting zijn. Werd er gekeken of bij vegetariërsook dezelfde prevalentie voorkomt van  Campylobacterbesmetting ? Zou die dan in theorie nul moeten zijn? Werd er ook gekeken , aan welke temperatuur (en gedurende welke tijdsduur) kippenvlees dient gebakken,gestoofd,gekookt te worden om de Campylobacter te doden en zo een besmetting te voorkomen? Ik denk dat verder onderzoek toch aangewezen is om nog een duidelijker beeld te krijgen van het campylobacter-probleem.

 

Jan Plas, apotheker