Calcium-antagonisten bij de behandeling van angina pectoris

Klinische praktijk
G. Kan
J.J. Koolen
C.A. Visser
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:531-4

Zie ook het artikel op bl. 535.

Inleiding

Calcium-antagonisten hebben zich naast langwerkende nitraten en ?-receptorblokkerende stoffen een plaats verworven bij de behandeling van patiënten met verschillende vormen van angina pectoris. Er zijn thans drie calcium-antagonisten in Nederland verkrijgbaar: verapamil (Isoptin), nifedipine (Adalat) en diltiazem (Tildiem). Voor de farmacologie en werkingsmechanismen mogen wij verwijzen naar enkele overzichtsartikelen.1-6 Een gunstig effect bij de verschillende uitingsvormen van angina pectoris zou op toename van de zuurstofvoorziening van het myocard kunnen berusten (via coronaire vasodilatatie en (of) verbeterde subendocardiale perfusie), of op afname van de zuurstofbehoefte van het myocard (door verlaging van de perifere weerstand, en (of) vermindering van de contractiliteit, en (of) afname van de hartfrequentie).

Bij de variantvorm van angina pectoris – ook wel Prinzmetal-angina pectoris genoemd – is het zuurstofaanbod plotseling afgenomen door spasme in een coronairarterie (eventueel gesuperponeerd op een anatomische stenose). Klinisch leidt dit tot aanvallen van angina…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Cardiologie, Amsterdam.

Dr.G.Kan (thans: Elisabeth Gasthuis, afd. Cardiologie, Boerhaavelaan 22, 2035 RC Haarlem), J.J.Koolen en dr.C.A.Visser, cardiologen.

Contact dr.G.Kan

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties