Cadeaus van patiënten: wel of niet accepteren?

Klinische praktijk
Richard H.C. Zegers
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2568
Abstract

Vrijwel iedere arts ontvangt gedurende zijn of haar carrière een meer of minder breed scala aan uitingen van vrijgevige patiënten. Dit varieert van de onvermijdelijke flessen rode wijn en dozen chocolade,1 tot immateriële vormen als een handgeschreven dankbrief of een eervolle vermelding op de rouwkaart. Zelf mocht ik ooit een innige knuffel en zoen ontvangen van een extreem blije, 94-jarige vrouw die ik van staar had afgeholpen, en het liefst was ze ook nog met me uitgegaan. Maar wat moeten we nu denken van cadeaus van patiënten? En hoe kunnen we hiermee omgaan?

Eigen ervaringen

Aan het begin van mijn carrière kon ik vrijgevigheid wel op prijs stellen omdat ze een soort bevestiging vormde van dat ik iets goeds deed in mijn toekomstige vak. De uitgebreide shoarmaschotel tijdens mijn coschap gynaecologie, die het hele team aangeboden kreeg van een dolgelukkige, kersverse, Egyptische vader na het min of meer zelfstandig…

Auteursinformatie

Diakonessenhuis, afd. Oogheelkunde, Utrecht/Zeist/Doorn en AMC, Amsterdam, afd. Oogheelkunde, Amsterdam.

Contact Dr. R.H.C. Zegers, oogarts

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: de auteur heeft in het verleden cadeaus van patiënten ontvangen. De meest recente cadeaus staan vermeld in het ICMJE-formulier dat online beschikbaar is bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Richard H.C. Zegers ICMJE-formulier

Reacties