Buikklachten van het RIVM

Onderzoek voor derden past bij verschuivende taakopvatting Rijksinstituut
Analyse
11-06-2019
Daan Marselis

Het RIVM rekende in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting uit dat 1 op de 4 Nederlanders maag-, darm- of leverklachten heeft. Goede pr voor de stichting, en toch past het onderzoek binnen de hoofdtaak van het RIVM.

Miljoenen Nederlanders hebben ernstige buikklachten, bericht RTL Nieuws begin mei. Aanleiding is het onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Tegen RTL Nieuws vertelt Renske Ros over haar colitis ulcerosa: ‘Mijn darmen zijn oncontroleerbaar, binnen een minuut moet ik bij een wc zijn.’ Uitjes zijn moeilijk te plannen, want ze moet vooraf weten waar de toiletten zijn. Het beeld is duidelijk: miljoenen Nederlanders lijden aan invaliderende buikklachten. Daarbij komt het taboe dat hierop rust. Ros tegen RTL Nieuws: ‘Niemand vindt het prettig om het over poep te hebben. Dat is een onaantrekkelijk en vies onderwerp.’ De impact van maag-, darm- en leverklachten is daardoor extra groot. Schaamte en eenzaamheid liggen op de loer. De MLDS begint daarom een campagne om buikklachten bespreekbaar te maken.

Waar RTL Nieuws het heeft over miljoenen mensen met ‘ernstige buikklachten’, is het gezamenlijke persbericht van het RIVM en de MLDS ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing