Bruin-uit-een-potje.

Nieuws
J.B. Meijer van Putten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1882
Download PDF

Bruin-uit-een-potje. - De gevaren van het zonnebaden zijn de laatste jaren in Groot-Brittannië volop in de publiciteit geweest. Dat lijkt nu te resulteren in een toenemende populariteit van kunstmatige bruining van de huid (The Independent on Sunday, 25 augustus). Voor wie per se bruin wil zijn, lijkt dat inderdaad nog de enige mogelijkheid; de zon wordt niet alleen in verband gebracht met huidkanker, maar veroorzaakt ook een vroegtijdige veroudering van de huid – de laatste tijd gaan zelfs van zonnebrandolie de geruchten dat die de natuurlijke bescherming van de huid aantast.

Bekende sterren als Pamela Anderson, Jane Fonda en Jackie Collins geven het voorbeeld als het gaat om ‘kunstbruin’. Ook vooraanstaande modebladen, zoals Vogue, besteden aandacht aan dit onderwerp. Vogue bevat zelfs modereportages met modellen die kunstmatig zijn gebruind. Polly Sellars, beautyredacteur van dit blad, noemt 80 van de rimpels een gevolg van te veel zon. ‘Veilig zongebruind bestaat niet’, zegt zij. ‘Iedere kleur betekent blijvende schade.’ Zelf draagt zij daarom dag en nacht zonnebrandcrème met beschermingsfactor 15 en voor een beetje kleur gebruikt zij een spuitbus met bruiner.

Toch zal er nog wel wat aan promotie moeten worden gedaan, voordat kunstmatig bruinen in zwang raakt. Het heeft namelijk een slechte reputatie. Bruin-uit-een-potje wordt veelal in verband gebracht met sterren uit de jaren zestig, lachwekkend oranje en streperig gebruind met donkerder plekken op de knieën en de ellebogen. Het meest gebruikte middel om de huid kunstmatig te bruinen is nog hetzelfde als toen: dihydroxy-aceton (DHA), een stof die in de jaren vijftig op de markt kwam. In die tijd ging het om een grote verbetering, vergeleken et het al eeuwen gebruikte walnootsap. DHA bruint zonder dat er ultraviolet aan te pas komt. De werking wordt toegeschreven aan een reactie met aminozuren in de hoornhuid. Een nadeel is echter, zoals gezegd, dat het nogal eens een oranje of vlekkerig effect geeft. Alternatieve middelen, zoals crèmes en pillen die melanine stimuleren, hebben DHA (nog) niet kunnen verdrijven.

Hoewel de huidige bruiningscrèmes dus nog steeds op DHA gebaseerd zijn, is een oranje resultaat volgens de schrijfster van het bericht in The Independent niet onontkoombaar. Het is dan wel zaak het middel aan te laten brengen in een professionele beautysalon. Dat zou een egaal resultaat garanderen zonder vergeten plekken of oranje verkleuring. De journaliste is er zelf ook toe overgegaan zich te laten behandelen in zo'n salon. Het werd een urenlange sessie (prijs 30 pond) waarin zij, geheel naakt, eerst werd ontschilferd, daarna bevochtigd en tenslotte behandeld met DHA. Drie uur later kwam de bruine kleur opzetten. Die was zo overtuigend dat haar ex-vriendje dat zij tegenkwam niet alleen vroeg waar zij op vakantie was geweest, maar haar ook nog toevoegde: ‘You look a real babe.’ Na 1 à 2 weken, net als bij natuurlijke bruining, is de mooie kleur weer grotendeels verdwenen.

Gerelateerde artikelen

Reacties