‘Breast-specific gamma imaging’ bij borstkanker

Klinische praktijk
Ariane A. van Loevezijn
Adriaan C. van Breda Vriesman
Peter A. Neijenhuis
Lenka M. Pereira Arias-Bouda
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9610
Abstract

Bijdragen in de rubriek Nieuwe technieken gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

‘Breast-specific gamma imaging’ (BSGI) is een nieuwe nucleair-geneeskundige techniek voor de diagnostiek van borstkanker. Na intraveneuze toediening van de radioactieve stof 99mTc-sestamibi worden de borsten afgebeeld met een gammacamera. Het radionuclide wordt opgenomen in de intracellulaire mitochondria, die in borstkankercellen in grotere aantallen aanwezig zijn dan in normale cellen. Dit leidt tot een verhoogde opname van de stof in tumoren. Naast mammografie en echografie is MRI de huidige gouden standaard in het beeldvormende onderzoek bij patiënten met borstkanker. MRI is echter een complex onderzoek met een lage specificiteit en veel fout-positieve nevenbevindingen. BSGI heeft een vergelijkbaar hoge sensitiviteit als MRI, maar is specifieker, goedkoper en veel eenvoudiger. BSGI kan MRI vervangen als aanvullende techniek om borstkanker aan te tonen of uit te sluiten en om de uitgebreidheid van borstkanker te bepalen.

Auteursinformatie

Alrijne Ziekenhuis, locatie Leiderdorp.

Afd. Radiologie: drs. A.A. van Loevezijn, arts-onderzoeker (tevens: afd. Nucleaire geneeskunde); dr. A.C. van Breda Vriesman, radioloog.

Afd. Chirurgie: drs. P.A. Neijenhuis, chirurg.

Afd. Nucleaire geneeskunde: dr. L.M. Pereira Arias-Bouda, nucleair geneeskundige (tevens: LUMC, afd. Nucleaire geneeskunde, Leiden).

Contact dr. A.C. van Breda Vriesman (a.v.breda@rijnland.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Ariane A. van Loevezijn ICMJE-formulier
Adriaan C. van Breda Vriesman ICMJE-formulier
Peter A. Neijenhuis ICMJE-formulier
Lenka M. Pereira Arias-Bouda ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties