Botulinetoxine werkzaam tegen schrijfkramp

Onderzoek
J.J.M. (José) Kruisdijk
J.H.T.M. (Hans) Koelman
Bram W. Ongerboer de Visser
Rob J. de Haan
J.D. (Hans) Speelman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B41
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of injecties met botuline A toxine (BoNT-A) een effectieve behandeling voor schrijfkramp zijn.

Opzet

Gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek.

Methode

40 patiënten werden gerandomiseerd tussen behandeling met BoNT-A of placebo, toegediend per injectie, in 2 sessies. De behandeling duurde 12 weken. De primaire uitkomstmaat was de keuze van de patiënt om door te gaan met de behandeling, ondanks eventuele nadelen. Secundaire uitkomstmaten waren verschillende meetschalen voor de ernst van de stoornis en de beperking. De uitkomstmaten werden vastgelegd bij het begin van de behandeling, na 8 weken (secundaire uitkomstmaten) en na 12 weken (primaire uitkomstmaat).

Resultaten

39 patiënten voltooiden de trial. Van de 20 patiënten in de BoNT-A-groep hadden 14 (70,0%) een gunstig resultaat en zij wilden de behandeling voortzetten, tegen 6 van de 19 in de placebogroep (31,6%). Dit verschil was statistisch significant (p = 0,03). Ook de veranderingen op de meeste klinische meetschalen waren statistisch significant in het voordeel van BoNT-A. Bijwerkingen waren handzwakte, die meestal gering en steeds voorbijgaand was, en pijn op de injectieplaats.

Conclusie

Behandeling met BoNT-A-injecties leidde tot een grotere verbetering dan placebo, zowel in de waardering van de patiënten als op klinische meetschalen. Ondanks de bijwerkingen van BoNT-A-injecties kozen de meeste patiënten voor voortzetting van de behandeling.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum Amsterdam, afd. Neurologie en Klinische Neurofysiologie, Amsterdam.

Drs. J.J.M. Kruisdijk, neuroloog; dr. J.H.T.M. Koelman, neuroloog/klinisch neurofysioloog; prof.dr. B.W. Ongerboer de Visser, klinisch neurofysioloog en dr. J.D. Speelman, neuroloog.

Afd. Klinische Epidemiologie en Biostatistiek: prof.dr. R.J. de Haan, klinisch epidemioloog.

Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (2007;78:264-70), met als titel ‘Botulinum toxin for writer’s cramp: a randomised, placebo-controlled trial and 1-year follow-up’.

Contact drs. J.J.M. Kruisdijk (j.j.kruisdijk@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: J.H.T.M. Koelman ontving een bijdrage aan reiskosten van Allergan BV. J.J.M. Kruisdijk ontving een bijdrage aan reiskosten van Ipsen Pharmaceutica BV.
Financiële ondersteuning: Prinses Beatrix Fonds (MAR 00-0119). De Werkgroep Bewegingsstoornissen van het Academisch Medisch Centrum ontving van Ipsen Pharmaceutica BV medicatie voor de trial en een financiële bijdrage zonder restricties voor onderzoek. Ipsen Pharmaceutica had geen invloed op de studieopzet, de verzameling, analyse en interpretatie van de data en op het schrijven van het artikel.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties